De laatste jaren worden steeds vaker en meer fris- en sportdranken gedronken. Dit kan leiden tot tanderosie. Deze dranken bevatten namelijk vaak een hoeveelheid aan citroen- of appelzuur en ook nog eens een grote hoeveelheid aan suiker. De smaak van deze zuren wordt gedempt door suiker maar suiker neutraliseert de zuur niet. In je mond bevinden zich bepaalde bacteriën die zuur vormen uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld pasta, aardappelen en brood). Dit veroorzaakt weer gaatjes (tandcariës). Verder verlagen deze zuren de pH-waarde in uw mond waardoor tandglazuur makkelijker opgelost kan worden.
Het gaat niet alleen om hoeveel zure producten u eet en drinkt. Hoe vaker u dat doet en hoe langer u zure producten in uw mond houdt, des te groter dit tanderosie kan veroorzaken. De manier waarop u eet en drinkt is ook van grote invloed. Wacht u bijvoorbeeld met doorslikken totdat de prik van de drank af is? Of spoelt u een drank voor de smaak rond in uw mond? Hierdoor is het zuur langer in uw mond. Ook maagzuur kan een veroorzaker zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen komt het maagzuur in de mond. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sterker de erosie optreedt. Maagaandoeningen kunnen oprispingen en braken veroorzaken. Maar ook mensen die vanwege hun extreme drang om te vermageren veel braken (anorexia nervosa) of mensen met extreme eetaanvallen, gevolgd door bewust braken (boulimia nervosa), kunnen veel last van tanderosie hebben.
Zuren in voedingsmiddelen
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven en kiwi’s, maar ook aan de producten daarvan, zoals appelstroop, jam en vruchtensappen. Ook aangezuurd snoep kan schade aanrichten. Denk aan drop, zure matten, winegums, fruittoffees en lolly’s. Candysprays en gels zijn zelfs extreem zuur. Hiervan worden steeds kleine beetjes in de mond of op de tong aangebracht, waardoor de tanden steeds opnieuw zuur te verwerken krijgen. Lolly’s en ander sabbelsnoep zijn extra schadelijk, omdat de zuren lang in de mond blijven.
Alle levensmiddelen die zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijn- of citroenzuur, zoals slasaus of mayonaise, veroorzaken bij veelvuldig gebruik tanderosie. Veel kinderen zuigen op vitaminetabletten in plaats van deze direct door te slikken. Dat kan funest zijn voor de tanden. Vitamineproducten zijn van zichzelf al licht zuur en bovendien zijn ze nog eens op smaak gebracht door toevoegingen van een zoetstof en citroenzuur.
Zuren in fris- en sportdranken
Tanderosie is een groot probleem voor veel mensen in Nederland. Vaak wordt de schuld van het ontstaan van dit probleem gelegd bij het snoepen. Minder aandacht is er echter voor de rol die drinken hierbij speelt. Dat is onterecht, want juist frisdranken spelen een grote rol bij het ontstaan van tanderosie.Bij tanderosie lost tandglazuur op door zuren die niet van nature in de mond aanwezig zijn en onbehandeld kan dit leiden tot het compleet verdwijnen van het glazuur. Er zijn veel zaken die voor tanderosie kunnen zorgen. U kunt dan denken aan maagzuur dat het gebit raakt bij overgeven en aan het eten van voedingsmiddelen waar veel zuren in zitten. Maar de grootste boosdoener is vaak frisdrank. Ook sportdrankjes, vruchtensappen en wijn spelen een grote rol.
Frisdranken (ook de lightvarianten!) krijgen hun frisse smaak door het toegevoegde fosforzuur (zoals in cola), citroen- of appelzuur (zoals in allerlei fris- en sportdranken). Door de toegevoegde suiker of zoetstof wordt de zure smaak vaak niet opgemerkt. Het suiker of de zoetstof onderdrukt de zure smaak wel, maar neutraliseert het zuur niet. Vruchtensappen, waaronder appelsap en sinaasappelsap, zijn zelfs nog zuurder en daardoor nog schadelijker voor het gebit en dus notoire veroorzakers van tanderosie. Bedenk dat bijna alle dranken zuur zijn. Water, ongezoete thee en melk zijn uitzonderingen.
Hoe kunt u tanderosie voorkomen?
Tanderosie is een groot probleem, het tast namelijk niet alleen het glazuur aan, maar op termijn ook het tandbeen. Hierdoor kunt u grote problemen krijgen met uw mondgezondheid. Het is daarom belangrijk om tanderosie te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen:
- Beperk het gebruik van zure dranken en zuur voedsel. Neem als alternatief zo mogelijk water, melk of ongezoete thee of koffie.
- Houd zure producten zo kort mogelijk in uw mond. Spoel de drank dus niet rond in uw mond. Zuig ook niet op zuur snoep of andere zure producten.
- Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit. Als u bij uw eten drinkt, geldt dat als een moment.
Tips voor het tanden poetsen
- Poets tweemaal per dag uw tanden. Gebruik een zachte tandenborstel en een fluoridetandpasta. Reinig de ruimte tussen de tanden en kiezen eenmaal per dag met flossdraad, ragers of tandenstokers.
- Eet of drink een uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure producten. Het oppervlak van de (voor)tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag namelijk gemakkelijk wegpoetsen.
Heeft u last van tanderosie? Kom langs bij een van onze specialisten
Gelukkig kunnen wij u helpen bij het voorkomen van meer schade aan uw gebit door tanderosie. In veel gevallen kan de tandarts of mondhygiënist het in een vroeg stadium ontdekken en het preventief behandelen. De specialist kan u ook een passend advies geven om verdere tanderosie te voorkomen. Bij een vergevorderde stadium van tanderosie kunt u ook bij ons terecht om uw gebit weer in een mooie staat te krijgen of te herstellen. Denkt u hierbij aan een uitgebreide tanderosie behandeling of het opnieuw opbouwen van de tanden of kiezen met composiet (facings). Hierdoor wordt uw gebit weer opgebouwd tot vrijwel de oude vorm. Doordat uw gebit de oude vorm weer krijgt, zult u weer goed kunnen eten en kauwen. Daarnaast zorgen facings voor een betere bescherming tegen tanderosie.
Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen? Neem dan contact met ons op. U kunt ons telefonisch, per e-mail, contactformulier, WhatsApp of via de chat bereiken.
Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!
[Sassy_Social_Share]