slechte mondhygiene verhoogt kans op mond of keelkanker

Om het gebit goed schoon te houden, is het natuurlijk van belang dat er iedere dag goed gepoetst wordt. Daarmee kan helaas niet alle tandplaque worden verwijderd. Tandenborstels komen namelijk niet goed tussen de tanden en kiezen, waardoor er daar tandplaque blijft zitten. Het is daarom belangrijk om ook deze plekken goed schoon te maken door te flossen.

Gebitsproblemen

Maakt u de ruimten tussen de tanden en kiezen niet goed schoon, dan kunnen er allerlei problemen ontstaan. Doordat het tandplaque in die ruimten blijft zitten, wordt de tand of kies aangetast door bacteriën. Dit kan leiden tot gaatjes, maar ook tot ontstoken tandvlees. Bovendien kan de tandplaque die niet verwijderd wordt, gaan verharden tot tandsteen. Hieraan kunnen bacteriën en tandplaque zich goed hechten, waardoor het probleem steeds groter wordt.

Ruimten tussen de tanden

Er zijn verschillende manieren om de ruimten tussen uw tanden en kiezen schoon te maken. Welke manier voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte van de ruimte. Zijn de ruimtes vrij groot, dan is een rager of een tandenstoker erg geschikt. Is de ruimte juist klein, dan komen deze er niet goed tussen. In dit geval is de tussenruimte alleen goed schoon te krijgen door te flossen met tandzijde.

Goed flossen

Veel mensen vinden het lastig om goed te flossen en dat is ook goed voorstelbaar. Het valt niet altijd mee om de lastige plekjes goed te bereiken. Wilt u goed flossen, neemt u dan een stuk flossdraad van ongeveer veertig centimeter. De uiteinden wikkelt u om uw middelvingers, zodat u met uw wijsvinger en duim de draad tussen uw tanden door kunt bewegen. Om de tussenruimten echt goed schoon te krijgen, moet u de draad tot iets onder het tandvlees brengen en dan beginnen met de draad heen en weer te bewegen. Op die manier verwijdert u meer tandplaque.

Welk flossdraad te gebruiken?

Flossdraad is verkrijgbaar in verschillende soorten en dikten, met en zonder waslaagje. Sommige mensen gebruiken liever een flossboogje. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welk flossdraad u het beste kunt gebruiken. In het begin is het gebruik van flossdraad soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat dan gemakkelijk bloeden, omdat het nog ontstoken is. Als u dagelijks flosst, dan verdwijnen de ontsteking en dus ook het bloeden vrij snel. Bovendien wordt het gebruik minder pijnlijk. Bloedend tandvlees kan ook het gevolg zijn van een verkeerde techniek. Wordt het bloeden niet minder of juist erger? Neemt u dan contact op met een van onze mondhygiënisten in Amsterdam of Zaandam.

Waterflosser

Wist u dat er ook een waterflosser bestaat? Een waterflosser is een apparaat dat tussen de tanden reinigt door middel van een waterstraal. Voor meer informatie hierover zie waterflosser.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders