Wortelkanaalbehandeling

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk?

Er zijn een aantal situaties waarin de tandarts besluit om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Bijvoorbeeld bij:

  • hevige tand- of kiespijn
  • afsterven van de zenuw door cariës (gaatje)
  • een vulling die te diep bij het wortelkanaal zit
  • voorbereiding op een overkappingsprothese

 

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Door middel van röntgenfoto’s wordt er een diagnose vast gesteld. In de meeste gevallen wordt er na deze diagnose gelijk begonnen aan de wortelkanaalbehandeling. Aan de hand van de diagnose zal de tandarts bepalen welke behandeling hij/zij zal toepassen.

In vrijwel alle gevallen verwijdert de tandarts eerst het ontstoken tandweefsel. Is de wortelpunt ontstoken? Dan moeten de wortelkanalen schoongemaakt worden. Ontstoken tandweefsel en wortel geneest niet meer. Daarom is het belangrijk om alle resten én de zenuw te verwijderen.

Uw tandarts boort een gaatje in de tand of kies om toegang te krijgen tot de wortel. Daarna wordt de wortelkanaal in zijn geheel schoongemaakt met kleine vijlen. In geval van een kies worden er meerdere wortelkanalen schoongemaakt. Door middel van de röntgenfoto’s wordt ook bepaald hoe diep de wortelkanalen zijn. Na het vijlen worden de kanalen schoon gespoeld met een desinfecterende vloeistof.

Als alle kanalen schoon zijn, worden deze gevuld met gutta percha, dat is een vulmateriaal. Dit zorgt ervoor dat de bacterie geen schade meer aan kunnen richten. Tenslotte moet de tand of kies nog gevuld worden en indien nodig, opgebouwd worden door middel van een wortelstift voor een betere draagkracht. Soms is de tand of kies door het tandbederf, maar ook door de behandeling, zodanig verzwakt, dat er een kroon gemaakt moet worden. Op die manier kan de tand of kies nog heel lang mee.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts in zijn werk?

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De behandelduur kan variëren van een tot drie afspraken en elke afspraak varieert van een half uur tot een uur. De duur hangt af van het aantal ontstoken wortelkanalen. Een tand heeft namelijk een wortel en een kies heeft twee tot vier wortels.

Bij een behandeling van een tand kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling vrijwel altijd in één keer afmaken. Bij een kies of een gecompliceerde behandeling moet u een aantal keren terugkomen. In dit geval wordt tijdens de eerste behandeling de start van de volledige behandeling gemaakt en u van uw pijn verlost. De tandarts kan een noodvulling plaatsen en uw tand of kies bijslijpen zodat het stuk bijten van de tand of kies voorkomen wordt.

Wortelkanaalbehandeling hieronder uitgebeeld

Kosten van een wortelkanaalbehandeling 2023

De totale kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van veel factoren:

  • het aantal elementen
  • röntgenfoto´s
  • stiften
  • het aanbrengen van een kroon

Hierdoor kunnen wij nooit van te voren een prijs vast stellen. Dit geldt ook andere tandheelkundige behandelingen. Wel kunnen wij in een indicatie geven van een kostenspecificatie. Hieronder vindt u een indicatie overzicht van een behandeling met 3 elementen. Let wel, dit is een indicatie en kan niet gezien worden als een daadwerkelijke factuur.

Code | OmschrijvingBedrag
C001 Consult ten behoeve van een intake (alleen bij het eerste consult na inschrijving€ 50,54
E02 Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult€ 46,55
E13 Behandeling per element met 1 kanaal€ 119,69
E14 Behandeling per element met 2 kanalen€ 172,89
E16 Behandeling per element met 3 kanalen€ 226,08
E17 Behandeling per element met 4 of meer kanalen€ 279,28
A10 Geleidings-, infiltratie- en/
of intraligamentaire verdoving
€ 16,62
V50 Droogleggen van elementen door rubberen lapje€ 13,30
E19 Insluiten Calciumhydroxide per element€ 19,95
E45 Aanbrengen rubberdam € 13,30
E85 Elektronische lengtebepaling € 16,62
X10 maken en boordelen kleine röntgenfoto (per keer) (gem. drie foto's nodig) (gem. 3x)€ 18,62
E04 Toeslag voor kosten bij gebruik roterende nikkel-titanium instrumenten€ 54,31
V92 Tweevlaksvulling composiet€ 69,82
Totaal (gebaseerd op E16 behandeling)€ 545,71

Kunt u pijn ervaren tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is in de meeste gevallen nagenoeg pijnloos. Er wordt altijd plaatselijk verdoofd. Hier wordt meer aandacht aan besteed omdat een ontstoken kies of tand minder goed reageert op de verdovingsvloeistof. Toch kan het voorkomen dat u tijdens de behandeling op sommige momenten pijn kunt ervaren. In enkele gevallen waarbij er een acute ontsteking aanwezig is kan de behandeling helaas pijnlijk uitvallen. Is dit het geval? Geef dit gelijk aan bij de tandarts. U kunt er op vertrouwen dat de tandarts er alles aan zal doen om de behandeling zo pijnloos mogelijk uit te voeren.

 

Pijn na wortelkanaalbehandeling

Na de wortelkanaalbehandeling kunt u een kloppende napijn ervaren. Een wortelkanaalbehandeling heeft namelijk een grote impact op uw zenuwstelsel en op uw gebit. De napijn is vaak aanwezig tijdens de eerste twee dagen. Bij een uitgebreide behandeling kan de napijn helaas langer duren. In enkele gevallen kan het enkele weken duren voordat de klachten verdwijnen.

 

Tips voor de napijn wortelkanaalbehandeling

U kunt de napijn met een goede pijnstiller (ibuprofen of paracetamol) onderdrukken. In enkele gevallen kan het enkele weken duren voordat de klachten verdwijnen. Blijft de pijn aanhouden? Bel dan met Dentalzorg. Indien nodig zal de tandarts een recept uitschrijven.

 

Angst voor de wortelkanaalbehandeling? Dentalzorg helpt u graag!

Wij kunnen ons voorstellen dat u opziet tegen een wortelkanaalbehandeling en de angst voor het onbekende. U vindt het mogelijk heel spannend, wellicht te spannend. Bij Dentalzorg kunt u met een gerust gevoel de behandeling ondergaan. Onze tandartsen zijn vakkundig, bekwaam en hebben veel ervaring met angstpatiënten. Zij zullen er alles aan doen om de angst bij u weg te halen en de behandeling zo succesvol uit te laten voeren.

 

Wortelkanaalbehandeling onder narcose

DentalZorg wil tandheelkunde toegankelijk maken voor extreem angstige patiënten als er echt geen andere mogelijkheid is. Bent u extreem angstig voor de wortelkanaalbehandeling? Of zijn er andere complicaties waardoor het ondergaan van een reguliere wortelkanaalbehandeling geen optie meer is? Dan kunnen wij een wortelkanaalbehandeling onder narcose uitvoeren.

Bij een narcose behandeling krijgt u onder toezicht van onze anesthesioloog narcose toegediend waardoor u vrijwel niets van de behandeling voelt. Wilt u meer weten over het ondergaan van een wortelkanaalbehandeling onder narcose? Kijk dan hier voor meer informatie.

Van een gezonde tand naar tandvleesontsteking
Bekijk ons team van specialisten

Contactformulier

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.
Uw naam(Vereist)
Uw geboortedatum
Hoe heeft u ons gevonden?
Mogen wij u via WhatsApp benaderen?
Algemene Voorwaarden(Vereist)