fluoride tandpasta

Als u uw tandarts vraagt wat voor tandpasta u het best kunt gebruiken, dan is de kans groot dat deze zegt dat het weinig uitmaakt, zolang er maar fluoride in de tandpasta zit. Waarom is fluoride nu zo belangrijk en kan het ook schadelijk zijn?

Tandpasta met fluoride

Het is belangrijk dat u gebruik maakt van een tandpasta die fluoride bevat. De fluoride zorgt ervoor dat tandbederf voorkomen wordt en dat het glazuur minder snel oplosbaar is. Dit betekent dat uw gebit beter beschermd is tegen de zuren en suikers uit eten en drinken, waardoor er minder snel gaatjes zullen ontstaan.

Peutertandpasta

Omdat fluoride zo goed beschermt tegen gaatjes, is dit al belangrijk bij de eerste doorgebroken tand. Daarom is er ook aan peutertandpasta fluoride toegevoegd. Bij het doorbreken van een tand of kies is deze namelijk nog zwak en kan dus zeer goed de bescherming van de fluoride gebruiken.

Fluorose

Het is echter wel van belang dat het ontstaan van fluorose voorkomen wordt. Dit ontstaat als er tijdens de tandontwikkeling te veel fluoride gebruikt wordt. Het glazuur kan dan veranderen, er kunnen witte vlekjes ontstaan en in ernstige gevallen bruine verkleuringen. De structuur van het glazuur kan dan ook aangetast worden, er kunnen kleine putjes ontstaan en het glazuur kan ruw worden. Dit is echter geen reden om geen fluoride te gebruiken. In speciale peutertandpasta zit namelijk minder fluoride dan in gewone tandpasta’s, waardoor fluorose voorkomen wordt. Zorg er daarnaast voor dat uw kind slechts kleine hoeveelheden gebruikt.

Giftig?

Een ander probleem met fluoride zou zijn dat het giftig is. Dit is inderdaad het geval als u het in te grote hoeveelheden binnenkrijgt, maar dit geldt natuurlijk voor heel veel stoffen. De hoeveelheden in tandpasta’s en mondwaters zijn echter zo laag, dat u hier absoluut geen schade van zult ondervinden. Wilt u uw gebit beschermen tegen cariës, dan is het dus absoluut aan te raden om te kiezen voor een tandpasta die fluoride bevat.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders