De stap naar een kunstgebit

U heeft zojuist een belangrijke stap gezet in de behandeling van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit. De tanden en kiezen zijn eruit getrokken, waarna u een noodprothese (immediaatprothese) heeft meegekregen. Het zal nu enige tijd duren voordat uw gebit is hersteld en u uiteindelijk uw definitieve kunstgebit krijgt. In de tussentijd is het heel belangrijk om tijdens het herstelproces de nodige nazorg en advies die u ontvangen heeft van de tandarts op te volgen. Dit heeft als doel om het herstel en de gewenning zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wat is een immediaatprothese?

Een immediaatprothese is een tijdelijk kunstgebit dat geplaatst wordt na de extractie (link naar extractie pagina) van uw tanden en kiezen. Dit zorgt ervoor dat u niet zonder een gebit onze praktijk hoeft te verlaten. U kunt de immediaatprothese ook zien als de eerste ervaring met een kunstgebit. Deze tijdelijke prothese zorgt er verder voor dat de opzwelling van de kaak beperkt wordt.

Hieronder leest u meer over de nazorg bij een immediaatprothese en waar u rekening mee moet houden wanneer u een immediaatprothese krijgt.

De eerste dagen van het dragen van de immediaatprothese

Na het trekken van de tanden en kiezen en het plaatsen van de noodprothese kan het de eerste dagen raar en pijnlijk tot zeer pijnlijk aanvoelen. Dit is heel normaal. Uw gebit bestaat eigenlijk uit wonden die moeten helen en u zit pas aan het begin van het herstelproces. Doorgaans wordt de pijn binnen enkele dagen al minder.

U komt na 24 uur voor een (wond)controle bij de tandarts. Aansluitend daarna gaat u direct door naar de KPT’er voor een controle van uw kunstgebit. Uw immediaatprothese zal verder worden voorzien van een rebasing. Wij zijn het gehele jaar dagelijks geopend en wij hebben minimaal 2 tot 3 KPT’ers in huis voor een goede nazorg voor onze patiënten, ook voor spoedgevallen.

Houdt uw immediaatprothese zoveel mogelijk in

Tijdens het dragen van de immediaatprothese kan er pijn ontstaan doordat de prothese knelt. De verleiding is dan groot om uw prothese uit doen. Wij raden u aan om dit niet te doen. De wonden in het gebit kunnen hierdoor weer opengaan. Bij het verwijderen van de immediaatprothese kan uw tandvlees gaan opzwellen. Wanneer dit gebeurt, wordt het erg lastig om de noodprothese weer in de mond te plaatsen, omdat deze niet meer past.

Nazorg Immediaatprothese

Eten en drinken

Voor de behandeling heeft u een verdoving toegediend gekregen. Het kan zijn dat deze na behandeling nog niet helemaal is uitgewerkt. Om deze reden wordt u geadviseerd om te wachten met eten en drinken, totdat de verdoving is uitgewerkt. De verdoving zorgt er namelijk voor dat u tijdelijk geen gevoel heeft in uw gebit. Door te wachten met eten voorkomt u nare ongelukjes, zoals het bijten op uw wang of tong of het branden ervan.

De eerste 24 uur is het ook beter om geen hele koude of hele warme dranken te consumeren, zodat het bloedstolsel blijft zitten en de wonden niet weer opnieuw gaan bloeden. Dit bevordert het geneesproces. Mocht het eten in het begin nog pijnlijk zijn, probeer dan zacht voedsel te nuttigen.

Bloed na behandeling

Het is heel normaal dat het nog een beetje blijft bloeden na de behandeling en bij het aanbrengen van de noodprothese. Uw speeksel kan daarom gedeeltelijk bestaan uit bloed. Het gebit zal zichzelf herstellen en zal er zelf voor zorgen dat het bloeden stopt. Het bloed zal namelijk gaan stollen. Om deze reden is het beter dat u de eerste 24 uur niet uw mond spoelt. Dit zal de bloedstollingen verwijderen, waardoor het bloeden opnieuw zal beginnen.

Roken en alcohol

Na het krijgen van een noodprothese is het ten strengste afgeraden om alcohol te drinken en om te roken. Dit kan het geneesproces van de wonden vertragen of zelfs verergeren.

Wilt u meer informatie of wilt u meteen een afspraak maken bij een van onze specialisten?

Neem dan contact met ons op.

Contact
Whatsapp

Wanneer krijg ik mijn nieuwe kunstgebit?

Drie maanden na de behandeling van eigen tanden en kiezen naar een volledig kunstgebit

Nadat de wonden zijn geheeld, zal de kaak beginnen te slinken. Na drie maanden plaatsen wij doorgaans een lichte opvulling bij de KPT’er. Na plaatsing zullen wij gaan besluiten of er nog een opvulling zal gaan plaatsvinden.

Doordat wij het gehele traject van uw eigen tanden naar kunstgebit in onze eigen handen hebben, kunnen wij meer aandacht en zorg besteden aan u en uw behandeling. Onze specialisten van DentalZorg vervaardigen uw kunstgebit in ons eigen laboratorium. Wij leveren daarom geen geïmporteerde kunstgebitten uit het buitenland af. Tenslotte staan wij elke dag voor u klaar om de beste nazorg te leveren. Hiervoor hebben wij een heel traject uitgestippeld. Wij zijn een van de weinige die u in een periode van vijf werkdagen kunnen voorzien van een immediaatprothese.

Wanneer krijg ik een volledig kunstgebit?

De meeste patiënten van DentalZorg hebben doorgaans binnen 12 maanden hun definitieve kunstgebit. Uw tandarts zal dan bepalen in hoeverre de kaak geslonken is en wanneer er een nieuw definitief kunstgebit voor u vervaardigd kan worden. Hiervoor zullen er een aantal afspraken gemaakt worden. 

Erg veel last van de noodprothese?

Heeft u erg veel last van uw noodprothese of doet zich een andere extreme situatie voor anders dan hier boven genoemd? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een passend advies. In de meeste gevallen zijn wij in staat om u dezelfde dag nog te helpen.

Kosten Immediaatprothese

Wat zijn de kosten van een behandeling naar een immediaatprothese?

De financiële aspecten van een immediaatprothese kunnen ingewikkeld en verwarrend zijn. De kosten hangen onder andere af van het aantal extracties, het soort prothese en de aanpassingen die gedaan moeten worden. De standaard regel is dat bij een volledige immediaatprothese 75% vergoed wordt vanuit uw basisverzekering. Dit geldt niet voor de kosten van de extractiebehandeling. 

Kosten immediaatprothese behandeling

OmschrijvingBedrag
C002 - periodieke controle / probleemgericht consult€ 25,27
X21 - Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto (orthopantomogram)€ 79,79
X23 - Beoordelen kaakoverzichtsfoto (van extern)€ 29,29
C011/012 - indien nodig uitgebreid onderzoek t.b.v. opstellen, vastleggen en verstrekken van behandelplan aan de patiënt€ 119,69
H11 - Trekken tand of kies€ 49,87
H35 - Moeizaam trekken tand of kies met behulp van chirurgische€ 79,79
H90 - Voorbereiding praktijkruimte ten behoeve van chirurgische verrichtingen€ 66,49
H40 - Corrigeren van de vorm van de kaak, per kaak€ 59,84
P023 - Noodkunstgebit (per kaak: onder of boven)€ 132,99
P45 - Noodkunstgebit - techniekkosten per kaak€ 340,-
P40 - Toeslag immediaat kunstgebit, kunstgebittarief verhoogd met per immediaat te vervangen element (per element)€ 15,43

Nazorg Immediaatprothese kosten

OmschrijvingBedrag per kaakVolledig (Boven en onder)
P060 - Tissue conditioning volledig kunstgebit, per kaak (2x: onderkaak 1x en bovenaak 1x)
€ 46,55 € 93,10
P062 - Opvullen volledig kunstgebit, indirect met randopbouw, per kaak (2x: onderkaak 1x en bovenaak 1x)
€ 93,76
€ 187,52
P02 - techniekkosten
€ 140,16
€ 280,32
Maak een afspraak

Kom langs in Amsterdam Noord of Zaandam

Locatie Zaandam, de Rustenburg

Onze praktijk in Zaandam is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Station Zaandam NS zit op 5 minuten loopafstand en er zijn twee buslijnen die langs de Rustenburg rijden. Verder zijn er verschillende betaalde en gratis parkeerplekken (10 minuten lopen) in de omgeving beschikbaar. 

Lees meer over de praktijk in Zaandam.

Locaties in Amsterdam Noord

Onze praktijk op de Kamperfoelieweg en het Distelplein zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Bushalte Mosplein is op loopafstand bereikbaar waar onder andere bus 34 en 35 stoppen. Verder zijn er verschillende betaalde parkeerplekken in de omgeving beschikbaar. 

Lees meer over de praktijk in Amsterdam Noord.

Contactformulier

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.
Uw naam(Vereist)
Uw geboortedatum
Hoe heeft u ons gevonden?
Mogen wij u via WhatsApp benaderen?
Algemene Voorwaarden(Vereist)