mondverzorging min

Tanden poetsen, iedere dag twee keer

Tanden poetsen vormt de basis voor een goede mondhygiëne. Het is een secuur werkje en zeker niet eenvoudig. Poets daarom tweemaal per dag uw tanden zorgvuldig en niet te krachtig. Een goede poetsbeurt duurt twee minuten. Dus neem je tijd!

Ook tussen je tanden

Met een tandenborstel alleen kun u de ruimten tussen uw tanden en kiezen niet altijd goed schoonmaken. Het maakt hierbij niet uit of u een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel gebruikt. Met geen enkele tandenborstel kom je er goed tussen. Gebruik een tandenstoker als deze goed in de ruimte tussen je tanden en kiezen past. Is de ruimte daarvoor te klein? Kies dan voor flossdraad. Hebt u juist veel ruimte tussen uw tanden en kiezen? Gebruik dan een rager. Vraag een van onze mondhygiënisten in Amsterdam-Noord of in Zaandam welk hulpmiddel het beste bij u past en hoe u het dient te gebruiken.

Kies een goede tandenborstel

Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel elke drie maanden of eerder als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Ook met behulp van een elektrische tandenborstel kan men effectief tanden poetsen. Deze maakt de juiste poetsbeweging. Zo kunt u zich beter concentreren op het plaatsen van de borstelkop in uw mond. Ook hier geldt: een nieuwe opzetborstel verwijdert meer plak dan een borstel die aan vervanging toe is.

Gebruik fluoridetandpasta

Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik dus een tandpasta met fluoride. Ga voor de spiegel staan, dan houdt u meer zicht op het poetsen.

Eet of drink maximaal zeven keer per dag

In frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank en wijn zitten behalve suikers ook zuren. Het zuur proeft u nauwelijks. De suiker overheerst de zure smaak. Zuren tasten uw tandglazuur aan. Daardoor slijt uw gebit. Deze vorm van slijtage heet tanderosie. Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is. Het gaat niet alleen om hoeveel zure producten uw eet of drinkt. Hoe vaker u dat doet en hoe langer u zure producten in uw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook de manier waarop u eet of drinkt is van invloed. Kies daarom voor drie hoofdmaaltijden per dag en neem maximaal vier keer per dag iets tussendoor. Uw gebit krijgt zo voldoende kans om zich te herstellen.

Neem maximaal twee keer zuur fruit per dag en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit.

Gebruik geen zure producten een uur voor het tanden poetsen

Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Dan slijt uw gebit dus nog sneller.

Suikervrije kauwgom beschermt uw gebit

Wist u dat speeksel uw gebit beschermt tegen tanderosie? Speeksel neutraliseert namelijk de zuren uit voedsel en dranken. Als u kauwgom kauwt, activeert u de productie van speeksel. Kies voor een suikervrije kauwgom, bijvoorbeeld een met de natuurlijke zoetstof xylitol. Xylifresh kauwgom met 100% xylitol wordt aanbevolen door het Ivoren Kruis.

Bezoek regelmatig uw tandarts

Voor een gezonde mond is het raadzaam om minstens twee keer per jaar voor een controle naar de tandarts te gaan. Dan wordt uw gebit goed gecontroleerd en krijgt u begeleiding om uw mond gezond te houden. Maakt u een afspraak voor een behandeling door een van de specialisten in onze tandartspraktijk in Amsterdam-Noord of
onze tandartspraktijk in Zaandam.