Slecht gebit
Slecht gebit

Bij kinderen worden steeds vaker kaasmolaren in het gebit geconstateerd door tandartsen. Wat zijn kaasmolaren nu precies, wat kunt u er aan doen om de ontwikkeling ervan te voorkomen, welke klachten komen eruit voort en wat kan er aan de klachten gedaan worden?

Kaasmolaren

Bij kaasmolaren, die ook wel kaaskiezen worden genoemd, zijn er poreuze plekken in het tandglazuur. Deze plekken zijn te herkennen aan de donkergele kleur, die lijkt op die van oude kaas. Doordat poreuze plekken minder sterk zijn, kunnen er sneller gaatjes ontstaan en kunnen de aangetaste tanden en kiezen gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld warme en koude dranken. In ernstige gevallen kunnen de tanden en kiezen gaan afbrokkelen door de poreusheid. Kaasmolaren komen bij ongeveer een op de negen mensen voor, hoewel sommige kinderen helemaal geen last van hun kaaskiezen hebben.

Kaasmolaren voortand kind

Kaasmolaren komen vaak voor bij kinderen. Met name bij de voortand(en). Regelmatige controle voor het kind bij de tandarts is daarom sterk aanbevolen. Zo kan er op tijd ingegrepen worden, want bij nalatigheid kunnen kaasmolaren zorgen voor gaatjes, tandgevoeligheid en zelfs afbrokkelende tanden. Kaasmolaren op de voortand kan na verloop invloed hebben op de zelfvertrouwen van het kind. Adequate en regelmatig behandeling is daarom noodzakelijk.

Ontstaan van kaasmolaren

Hoewel uit onderzoek nog geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van kaasmolaren naar voren is gekomen, ligt dit waarschijnlijk aan een combinatie van factoren. Het is daarom ook niet mogelijk om tips te geven hoe kaasmolaren voorkomen kunnen worden. Bovendien is kunnen kaasmolaren om dezelfde reden ook nog niet worden verholpen.

Schade beperken

Als er eenmaal kaaskiezen zijn geconstateerd, is het belangrijk dat het gebit goed verzorgd wordt. Op die manier blijven de tanden en kiezen in een betere conditie. Ook kan daardoor voorkomen worden dat er daadwerkelijk gaatjes gaan ontstaan of dat er stukjes van het gebit af gaan breken. De tandarts kan ook helpen, door een speciale pasta of fluoride op de kaasmolaren aan te brengen. Een goede verzorging van het gebit en speciale behandelingen van de tandarts kunnen er dus voor zorgen dat kaasmolaren niet voor grote gebitsproblemen gaan zorgen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders