Afgebroken kies of tand herstellen in Amsterdam Noord en Zaandam

Uw kies of tand is afgebroken, wat nu?

Het kan zomaar gebeuren dat u te maken krijgt met een afgebroken kies of tand. Net op het moment dat u weg loopt van huis en u valt door een losse tegel op uw gezicht. Of u bijt op een harde noot en uw kies breekt af, of u krijgt tijdens het sporten een bal tegen uw gezicht. Uw gebit is gebouwd om ijzersterk te zijn. Helaas is het in bepaalde gevallen onvermijdelijk dat er een stukje tand of kies afbreekt.

Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.

Wat te doen bij een uitgeslagen of gebroken kies of tand?

Bel gelijk uw tandarts of uw dienstdoende tandarts. Na diensttijden (avond en zondag) kunt u bespreken met Spoed Tandarts. Bewaar het afgebroken stuk of de gehele tand in melk of in de mond. Dat laatste klinkt wellicht vreemd maar dit is de beste manier om het te bewaren. Bewaar de tand of het afgebroken stuk nooit in alcohol of in een desinfectiemiddel. Dit tast de tand zodanig aan dat deze niet meer gebruikt kan worden.

Moet een afgebroken kies of tand met spoed behandeld worden?

Wacht niet te lang om naar de tandarts te gaan. Hoe eerder de kapotte tand hersteld kan worden des te beter. Kan de tandarts op korte termijn de tand herstellen, dan groeit deze vanuit zichzelf het beste weer aan elkaar of aan de wortel. Wacht u te lang dan is het mogelijk dat de wortel of de tand uitsterft en zal het tandrestant vervangen moeten worden door bijvoorbeeld een kroon. Verder zult u een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan om onder andere het wortelrestant te verwijderen.

Moet een afgebroken kies of tand altijd getrokken worden?

Gelukkig hoeft een tand of kies niet in alle gevallen getrokken te worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder extractie de tand of kies te repareren. De tandarts zal aan de hand van een controle vaststellen wat de beste behandeling is. De tandarts kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de tand of kies te verlijmen met het afgebroken deel. De beste behandeling hangt onder andere af van de staat van de rest van de kies of tand, de duur van de afbraak en in hoeverre een vulling of verlijming mogelijk is.

 

Laat uw gebit weer herstellen met een gebitsreparatie bij Dentalzorg

Dentalzorg heeft in Amsterdam Noord én in Zaandam alle specialisten in huis om u de beste kwaliteit en op maat gemaakte behandeling te leveren bij een afgebroken kies of tand. U kunt erop vertrouwen dat u de behandeling krijgt die bij uw situatie past. Voor een gebitsreparatie zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende behandelingen.

  • Verlijming van tand of kies
  • Uw tand of kies herstellen met een meervlaksvulling
  • Een tand of kies vervangen met een kroon
  • Facings – Composiet of porselein

Afgebroken kies of tand repareren met een meervlaksvulling

Een tand of kies bestaat uit meerdere vlakken. U kunt de tand of kies zien als een blokje met meerdere kanten, waaronder de buiten- en binnenkant. De buitenkant bestaat ook weer uit meerdere vlakken, zoals de rechter- en de linkerkant. Onder een meervlaksvulling verstaan wij daarom dat er meerdere kanten van een tand of kies hersteld zullen worden. Meestal ligt dit tussen 3 en de 5 vlakken. Als uw tand of kies gedeeltelijk is afgebroken, zal de tandarts in de meeste gevallen kiezen voor een meervlaksvulling. Een vulling is gemaakt van composiet en uiterst geschikt voor deze reparaties.

 

De kosten en vergoeding van een meervlaksvulling

De kosten voor een meervlaksvulling bedraagt ongeveer € 100,-. Deze kosten kunnen door uw zorgverzekeraar vergoed worden, wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft. Wij kunnen gelijk voor u nakijken of u voor deze behandeling vergoed wordt

afgebroken kies
kroon

Afgebroken kies of tand herstellen met een kroon

Een kroon is een vervanging van een volledige tand of kies. U kunt dit zien als een kapje dat over de tand heen past of vastgezet wordt door middel van een implantaat. Een kroon wordt gemaakt van porselein. De tandarts zal een kroon adviseren wanneer het vullen niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld bij een tand die te ver is afgebroken of door tandbederf.

Door het plaatsen van een kroon krijgt het gebit de oorspronkelijk vorm weer terug. Dankzij ons eigen tandtechnisch laboratorium hebben wij het ontwerp van de kroon in eigen beheer. Met behulp van de moderne 3d technologieën ontwerpen wij een kroon die perfect past bij de rest van uw gebit. Hierdoor behoudt u uw natuurlijke uitstraling.

Facings – Composiet en porselein

Facings is een reparatie of restauratie van één of meerdere tanden, met behulp van een porseleinen of composieten harde laag of schild. Hierbij wordt eerst de tand klaar gemaakt. De tand wordt eerst geruwd, waardoor de facing het beste blijft zitten. Deze behandeling wordt meestal gedaan bij verkleurde, scheve of afgebroken tanden. Of bij veel ruimte of spleetjes tussen de tanden. Het resultaat van een facing is dan ook dat uw gebit weer egaal en wit is.

U kunt bij Dentalzorg kiezen voor een composiet facing of een porseleinen facing. Een composiet facing is in het algemeen goedkoper en wordt er minder van de tand afgeslepen. Een porseleinen facing is van een duurzamer en gladder materiaal gemaakt dan composiet. De kleur is nauwkeuriger te bepalen waardoor dit er natuurlijker uit ziet.

Lees meer over facings
afgebroken kies

Wat onze patiënten vertellen

Contactformulier

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.
Uw naam(Vereist)
Uw geboortedatum
Hoe heeft u ons gevonden?
Mogen wij u via WhatsApp benaderen?
Algemene Voorwaarden(Vereist)