Parodontitis Amsterdam Noord en Zaandam

Wat is parodontitis?

Tandplaque op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de plaque die tussen uw tanden en kiezen zit, kan ontstoken tandvlees veroorzaken. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plaque voor ontstoken tandvlees. Deze beginfase noemen we gingivitis.

Het tandvlees voelt gezwollen aan en kan makkelijk bloeden. Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer en meer ontstoken. Op den duur worden de vezels waarmee de tand zich hecht aan het tandvlees kapot gemaakt. De tanden gaan hierdoor los zitten en bacterie krijgen steeds meer de kans om een grotere infectie te veroorzaken. Wanneer dit gebeurt is er sprake van parodontitis.

Andere oorzaken van ontstoken tandvlees

Uit diverse onderzoeken zijn verschillende oorzaken voor een aanhoudende tandvleesontsteking naar voren gekomen. Zo blijken omgevingsfactoren als roken en stress een grote rol te spelen. Ook kan een ziekte als diabetes ervoor zorgen dat er geen herstel optreedt. Ook blijkt dat de antibioticakuur niet altijd aanslaat.

In sommige gevallen ligt de reden hiervoor bij de bacterie die de ontsteking veroorzaakt; deze kan resistent tegen antibiotica zijn. Problemen met therapietrouw vormen vaak ook een belangrijke oorzaak; niet minder dan veertig procent van de Nederlanders blijkt de voorgeschreven antibiotica niet in te nemen en twintig procent die wel start, maakt de kuur uiteindelijk niet af.

Wanneer moet ik een parodontologische behandeling?

U kunt een behandeling tegen parodontitis nodig hebben wanneer er sprake is:

  • Bloedend tandvlees (bij het tanden poetsen of het eten van harde dingen)
  • Gevoelig tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Een veranderende stand van 1 of meer tanden
  • Een vieze smaak in uw mond en/of een slechte adem

Merkt u een van de bovenstaande symptomen? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw mondhygiënist of tandarts in Amsterdam Noord of Zaandam. Aan de hand van de analyse wordt u binnen onze tandartspraktijk behandeld of u krijgt een doorverwijzing naar een paradontoloog. Een doorverwijzing is niet altijd nodig.

Voorkom een aanhoudende tandvleesontsteking

Een ontsteking is vervelend en kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van uw lichaam. Daarom is het belangrijk om deze klachten serieus te nemen en ook daadwerkelijk de voorgeschreven antibiotica te slikken en de kuur af te maken. Op die manier vergroot u de kans enorm dat de ontsteking verdwijnt en niet chronisch wordt.

Daarnaast is het erg belangrijk om te stoppen met roken. Uw huisarts kan u hierbij zo nodig helpen. Als u diabetes heeft, is het verstandig om dit eerst onder controle te krijgen, voordat u begint met een behandeling van de aanhoudende tandvleesontsteking, aangezien de behandeling dan meer effect heeft. Maar de beste manier om chronisch ontstoken tandvlees te voorkomen is natuurlijk door een goede mondhygiëne.

Wilt u meer informatie of wilt u meteen een afspraak maken bij een van onze specialisten?

Neem dan contact met ons op.

Contact
Whatsapp

Contactgegevens

AdresRustenburg 118
1506 AZ Zaandam
Tele020-6352666

Adres
Kamperfoelieweg 13
1032 HD Amsterdam
Telefoon020-6320728

Adres
Distelplein 16
1031 XH Amsterdam
Telefoon020-6352666

Openingstijden

Maandag:08.00-17.30 uur
Dinsdag:08.00-17.30 uur
Woensdag:08.00-17.30 uur
Donderdag:08.00-17.30 uur
Vrijdag:08.00-17.30 uur
Zaterdag:10.00-15.00 uur
Zondag:Gesloten
* Door de weeks zijn we telefonisch bereikbaar vanaf 8:00 uur tot 17:30.

Plan uw route

Bekijken in Google Maps:

Distelplein 16, Amsterdam Noord

Kamperfoelieweg 9, Amsterdam Noord

Zaandam, de Rustenburg

Andere contactgegevens: