witte vullingen
witte vullingen

Heeft u een gaatje? Dan moet deze gevuld worden. Vroeger werd dit veelal gedaan middels een zilverkleurige amalgaamvulling. Deze is grijs van kleur en ziet er daarom niet heel mooi uit. Tegenwoordig wordt er bij het opvullen van gaatjes gebruik gemaakt van witte vullingen gemaakt van composiet. Dit zorgt voor een natuurlijke look en daarom voor veel mensen een ideale oplossing.

 

Voordelen van witte vullingen:

  • Witte vullingen zijn tandkleurig en zorgen daardoor voor een natuurlijk uitstraling.
  • Witte vullingen hechten beter aan de tanden. Het witte vulmateriaal wordt namelijk geplakt aan de tand of kies. Er hoeven geen gezonde delen van de tand of kies te worden weggeslepen om voor meer hechting te zorgen in tegenstelling tot een amalgaamvulling.
  • Sterkere tanden en kiezen door de uitstekende hechting van de vulling aan de tand of kies.
  • Snelle uitharding waardoor u vrijwel meteen na de behandeling weer kunt eten.

Nadelen:

  • Witte vulling zijn over het algemeen duurder dan amalgaamvulling.
  • Bij het aanbrengen van witte vullingen komen meer geavanceerde behandeltechnieken kijken wat de behandelingstijd groter maakt.
  • Witte vullingen zijn niet altijd zo sterk als amalgaamvullingen. Hierdoor worden ze soms niet gebruikt voor grote vullingen in de kiezen.

Hoe lang gaan witte vullingen mee?

Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling. Een andere minpuntje is dat witte vullingen sneller verkleuren. Dit komt vooral voor bij mensen veel roken en koffie of thee drinken. Verkleuring van de witte vulling is zo opgelost, door de vulling te polijsten en in sommige gevallen door een nieuw wit laagje vulling over de oude vullen te plaatsen.

Kunnen witte vullingen altijd worden aangebracht?

In veel gevallen kan een gaatje worden opgevuld door een witte vulling. Dit hangt onder andere af van de grootte van de vulling en de plek waar de vulling moet komen. Welke vulling voor u het meest geschikt is, kunt u met uw tandarts bespreken.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes, ook wel cariës genoemd, ontstaan door middel van tandplak dat op de tanden aanwezig is. Elke keer wanneer u iets eet zetten de bacteriën, die zich in de tandplak bevinden, de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Uiteindelijk ontstaat er een zuurstoot die de glazuurlaag van de tanden aantast. Dit proces gaat zo door totdat het dieper gelegen tandbeen (dentine) wordt aangetast. Hier dieper de aantasting plaatsvindt hoe sneller het gaatje zich daar zal uitbreiden.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders