jeugd heeft minder gaatjes

Tandartsen hebben in Nederland jarenlang gehamerd op het belang van goed tanden poetsen bij kinderen en dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Het aantal kinderen met gaatjes in de tanden is namelijk flink gedaald.

Kinderen en goed tanden poetsen

Zodra kinderen tanden krijgen, is het belangrijk om te beginnen met tanden poetsen. Zo zorgt u ervoor dat het gebit van uw kind in goede conditie blijft. Bovendien leren kinderen zo ook dat tanden poetsen een goede gewoonte is. Doordat steeds meer mensen zich hier van bewust zijn, is het aantal gaatjes sterk gedaald. Zo had in 2011 nog maar 41% van de kinderen van 5 jaar gaatjes, tegen 56% in 2005. Bij jongeren van 17 jaar daalde dit percentage in dezelfde periode van 71% naar 61%. De campagnes van tandartsen om ook bij jonge kinderen goed tanden te poetsen lijken dus hun vruchten af te werpen.

Gezondheid

Een gezond gebit is natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen met behoud van zijn of haar eigen gebit oud kan worden. Maar het is ook bewezen dat een gezond gebit zorgt voor een goede gezondheid van het lichaam. Problemen in de mond kunnen zich namelijk verspreiden naar de rest van het lichaam, waardoor grote problemen kunnen ontstaan als hart- en vaatziekten. Daarom wordt de tandarts voor jongeren ook vergoed uit de basisverzekering. Het is daardoor gratis om het gebit van uw kind door de tandarts te laten controleren.

Tanderosie

De cijfers hierboven laten positieve resultaten zien, maar we moeten niet te vroeg juichen. De gezondheid van de gebitten van kinderen kan natuurlijk nog een stuk verbeterd worden. Bovendien mag het aantal gaatjes dan afgenomen zijn, de problemen door tanderosie zijn juist toegenomen. Doordat kinderen steeds meer snoepen en vaker frisdrank drinken, wordt het tandglazuur aangetast. Doordat dit zichzelf niet kan herstellen, kan dit uiteindelijk leiden tot grote problemen. Een goede verzorging van het gebit blijft dus erg belangrijk.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders