Velen van ons kennen het gevoel. Volgens officiële cijfers is het zelfs 1 op de 2 Nederlanders die er mee te maken heeft: bang voor de tandarts. Meer dan 40 procent van de Nederlanders geeft aan bang te zijn om een bezoek te brengen. 10 procent hiervan is zo bang dat ze nooit meer een tandarts zullen bellen. Het is die mentale weerstand om de praktijk te bellen voor het maken van een afspraak, laat staan er naar toe te gaan. Dus bent u bang voor de tandarts? Een troost, u bent gelukkig niet alleen. Meer informatie over onze angsttandarts vinden u hier.
Wat is de rol van de tandarts bij angst?
Een tandarts is helaas geen tovenaar. Deze kan niet door een simpele spreuk ervoor zorgen dat u wel het vertrouwen heeft om juiste die pijnlijke kies eruit te laten halen. Wel zal een tandarts de oorzaak achterhalen waarom de patiënt angst heeft voor de tandarts. Het is voor allebei gunstig wanneer er een wederzijds vertrouwen is en wanneer u zich op uw gemak voelt. En het op gemak laten voelen, dat is helaas niet wat iedere tandarts van nature bezit.
Gelukkig is de techniek binnen 30 jaar tandheelkunde aanzienlijk verbeterd en wordt er tijdens de opleiding van de tandarts hier goed aandacht aan besteed. Dit ten goede van de patiënt natuurlijk. De behandelaar wordt nu geacht de behandeling zo pijnloos mogelijk uit te kunnen voeren en heeft meer handvatten mee gekregen om samen met u die angstdrempel over te gaan.
Tandarts Tatjana Sukeviciene legt uit…
Tandarts Tatjana Sukeviciene wordt regelmatig door angstige patiënten gevraagd als behandelaar. Zij gaat volgende week met zwangerschapsverlof. Voordat ze ons tijdelijk verlaat, hebben wij om haar ervaringen gevraagd.
Ben je zelf vroeger bang geweest voor de tandarts?
Bang niet. Maar ik vond het wel altijd spannend om naar de tandarts te gaan. Als klein kind vond ik het altijd wel leuk maar ook zeker spannend. Ik koos zelf altijd wel voor verdoving om de behandeling zo pijnloos mogelijk te ervaren. Ik liet het dan eigenlijk over mij heen komen zonder dat het pijn deed.
Wat doe jij om de patiënt zich op zijn of haar gemak te laten voelen?
De kracht is communicatie, en vooral luisteren. Ik neem zelf altijd de tijd om het verhaal van de patiënt aan te horen. Waar komt de angst vandaan? Sommigen zijn namelijk bang voor naalden, sommigen voor het geluid en sommige patiënten beginnen al te zweten wanneer ze het woord ’tandarts’ horen. Die ervaren alles wat met de tandarts te maken heeft als onprettig.
Het is ook belangrijk om te weten wat de patiënt zelf als oplossing wilt. Als de patiënt bang is voor naalden, neem ik de tijd om uit leggen wat het doel is van de naald. Stel dat je bang bent voor het geluid van de boor, neem dan een koptelefoon mee of je favoriete muziek die dan opgezet kan worden.
Samen met mijn team maak ik bijvoorbeeld gebruik van signalen zoals knipperen met de ogen zodat mijn assistent precies weet wat de volgende stap is. Als de patiënt graag wil weten waar ik mee bezig ben, dan leg ik dat stapsgewijs uit. Zonder dat ik daar onnodige bewegingen bij gebruik. Ik probeer altijd zo pijn- en bewegingsloos mogelijk te werken.
Wat kun je een angstige patiënt als tip meegeven?
- Ben je bang voor de tandarts? Geef dit gelijk aan. Voorkomen is beter dan genezen. Ga het gesprek aan met de tandarts. Zolang je het niet bespreekbaar maakt, ligt het probleem bij jezelf.
- Kom eerst langs bij de praktijk zonder gelijk een afspraak te maken. Maak de drempel letterlijk lager wordt voor het maken van een afspraak.
- Geef aan hoe jij het liefste de behandeling voor je ziet. Al is het maar je eigen muziek of dat elke handeling met je gecommuniceerd wordt.
Dentalzorg heeft meerdere tandartsen die u graag helpen bij het overwinnen van de tandartsangst. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen op 075-6555500 voor advies of voor het maken van een afspraak. Of vul het cntactformulier hier beneden in. Wij zullen dan contact met u opnemen
Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!
[Sassy_Social_Share]