vitamine d beschermt tegen caries

Er komt de laatste tijd steeds meer aandacht voor het belang van vitamine D voor het lichaam. Vitamine D is van belang voor veel verschillende lichamelijke processen. Uit onderzoek blijkt nu dat het ook een rol speelt bij het voorkomen van cariës.

Wat is tandcariës en hoe ontstaat het?

Elke keer als u iets eet, zetten de bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo’n ‘zuurstoot’ kan het glazuur van de tanden en kiezen aan­tasten. Dat veroorzaakt gaatjes. Gelukkig helpt het speeksel het gebit te beschermen, maar daar is wel tijd voor nodig. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk tussen­doortjes met koolhydraten (suiker en zetmeel) te gebruiken. Verder is het ook belangrijk iedere dag uw tanden te poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Daarmee beperkt u de kans op schade aan uw gebit.

Rol vitamine D in het lichaam

Vitamine D is een stof die een erg belangrijke rol speelt in het lichaam. Zo speelt het een grote rol bij de opname van calcium, versterkt het het immuunsysteem, helpt het bepaalde vormen van kanker voorkomen en speelt het een rol bij hart- en vaatziekten. Daarnaast is er ook een sterke relatie tussen een tekort aan vitamine D en depressie en andere psychische klachten.

Vitamine D en cariës

Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er ook een verband bestaat tussen een tekort aan vitamine D en het ontstaan van cariës. Onderzoekers vergeleken hiervoor data van drieduizend kinderen die in de periode tussen 1920 en 1980 onderzocht werden. Uit deze data komt naar voren dat een goede inname van vitamine D zorgt voor ongeveer 50% minder tandbederf. Het is dus niet alleen voor uw psychische gezondheid en voor een goede calciumopname, een sterk immuunsysteem en het tegengaan van kanker en hart- en vaatziekten van belang dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt. Ook voor het tegengaan van tandbederf is het dus erg belangrijk.

Voldoende vitamine D

Hoe kunt u er nu voor zorgen dat u voldoende vitamine D in uw lichaam krijgt, welke bronnen kunt u hiervoor gebruiken? De belangrijkste bron van vitamine D is de zon. Veel Nederlanders komen echter te weinig buiten en als zij wel buiten komen, beschermen zij hun huid tegen de zon. Dit is heel verstandig met het oog op huidkanker, maar het betekent ook dat de aanmaak van vitamine D door zonnestralen tegengegaan wordt. Ook in voeding is vitamine D te vinden, vooral in vette soorten vis en in eidooiers. Denkt u dat u te weinig vitamine D binnenkrijgt? Dan kunt u er ook voor kiezen om supplementen te slikken en zo uw dagelijkse inname te verhogen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders