aflikken van de fopspeen
moeder fopspeen kind

Laat een kind de fopspeen op de grond vallen, dan zullen ouders sterk geneigd zijn deze even in de eigen mond schoon te maken en weer terug te geven aan het kind. Tandartsen raden ouders vaak af om de fopspeen van hun kind af te likken. Dit zou er namelijk voor zorgen dat zij schadelijke bacteriën die cariës veroorzaken overbrengen op hun kind. Is het aflikken van de fopspeen inderdaad de oorzaak van de besmetting met deze bacterie?

Streptococcus mutans

De streptococcus mutans is de bacterie die zorgt voor het ontstaan van cariës, oftewel gaatjes, in tanden en kiezen. Deze bacterie is zeer besmettelijk en het is dan ook een logische aanname dat ouders hun kinderen hiermee kunnen besmetten door hun fopspeen schoon te likken en deze vervolgens weer aan hun kind terug te geven.

Besmetting onvermijdelijk

Wetenschapper Joel Berg (American Academy of Pediatric Dentistry) stelt echter dat het onvermijdelijk is dat ouders hun kinderen besmetten met deze specifieke bacterie. Kinderen komen immers niet alleen in contact met het speeksel van hun ouders door het aflikken van de fopspeen, maar ook door bijvoorbeeld het gezamenlijk gebruiken van bestek, het geven van een kusje en het controleren van de temperatuur van het eten.

Voordelen aflikken fopspeen

Uit Zweeds onderzoek blijkt zelfs dat het aflikken van de fopspeen niet alleen geen extra risico geeft, maar dat het juist zelfs voordelen biedt voor de gezondheid van het kind. Doordat het kind op deze manier langzaam in contact komt met verschillende bacteriën, wordt het immuunsysteem juist versterkt. Uit het Zweedse onderzoek bleek dat kinderen waarvan de ouders de fopspeen aflikken juist minder kans lopen op het krijgen van allergieën, astma en eczeem.

Aflikken fopspeen kan geen kwaad

Het kan dus absoluut geen kwaad om de fopspeen van uw kind schoon te likken als deze op de grond gevallen is. Uw kind komt hoe dan ook in contact met de bacterie die cariës veroorzaakt, dit is niet te vermijden. Het schoon likken van de fopspeen is naar aanleiding van het Zweedse onderzoek zelfs aan te raden, aangezien het het immuunsysteem van de baby stimuleert.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders