tanden poetsen bij kinderen
tanden poetsen bij kinderen

Kinderen willen op jonge leeftijd vaak zelf hun tanden poetsen. Als ouder kun je dit alleen maar stimuleren. Alleen gebeurt het tanden poetsen vaak niet altijd even goed. Als ouder wilt u natuurlijk graag dat uw kind goede gewoontes ontwikkelt, zoals regelmatig tanden poetsen. Een dergelijke gewoonte zorgt er immers voor dat het gebit goed onderhouden wordt en dat er minder snel gaatjes in uw tanden en kiezen ontstaan. Hoe zorgt u er nu voor dat uw kind deze goede gewoonte ontwikkelt?

De informatie die wij geven, is gericht op kinderen tot en met 12 jaar. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tot 10 hun tanden en kiezen niet goed en schoon genoeg poetsen. Daarom is het verstandig om de tanden minstens een keer per dag na te poetsen. Hiermee benadrukt u ook het belang van het tanden poetsen en dat dit een dagelijkse gewoonte wordt. Ook na het tiende jaar blijft het belangrijk om het tanden poetsen te begeleiden en te controleren.

Wat is de juiste poetshouding bij het poetsen van kinderen?

Bij het (na)poetsen van uw kind, is het belangrijk dat u goed naar de mond kunt kijken en dat uw kind voldoende steun heeft. U kunt zelf uitproberen wat de prettigste poetshouding is. Kinderen kunt u ook op schoot nemen als dit het poetsen makkelijker maakt.

 1. Ga schuin achter uw kind staan. Als u met uw hand de kin ondersteunt, rust het hoofd tegen uw bovenlichaam. Buig een beetje over uw kind heen, zodat u goed ziet waar u poetst.
 2. Ga voor uw kind staan en laat het met het hoofd bijvoorbeeld tegen de muur rusten. Ondersteun de kin met uw ene hand, terwijl u met de andere poetst. Op deze manier kunt u goed zien waar u poetst.

Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken voor mijn kind?

Het is dus belangrijk om vroeg te beginnen met tanden poetsen om uw kind deze gewoonte bij te brengen. Maar het kan ook handig zijn om het tanden poetsen leuker te maken, zodat uw kind het eerder geneigd is te gaan doen. Elektrische tandenborstels zijn daarvoor heel effectief. Door de timers en muziekjes die er tegenwoordig opzitten, wordt het tanden poetsen een feestje. Een leuke elektrische borstel zal er dan ook voor zorgen dat uw kind goed leer tanden poetsen en dat dit uiteindelijk een goede gewoonte wordt.

U kunt het beste een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren gebruiken. Bij voorkeur ook met een lange steel. Zo kunt u overal makkelijk bij komen, dus ook bij de kiezen die achter in de mond opkomen. Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er ook speciale kleine elektrische tandenborstels. Deze zijn beter geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel kunt u ook leuk maken voor de kinderen. Het draagt bij aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen.

Welke tandpasta kan ik het beste gebruiken?

Gebruik ook een fluoridehoudende tandpasta, omdat de fluoride voor de versterking van het tandglazuur zorgt. Voor kinderen tot en met vier jaar zijn er speciale peutertandpasta’s met minder fluoride. Vanaf het vijfde jaar kan uw kind normale fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken. Er zijn ook tubes verkrijgbaar waarop ‚juniortandpasta’ staat. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Doe niet te veel tandpasta op de borstel; een halve tot een hele centimeter is al voldoende.

Bij poetsen nog steeds problemen of tandvleesbloedingen?

  Levert het (na)poetsen problemen op? Of gaat het tandvlees ondanks het goede poetsen nog steeds bloeden. Neem dan contact op met uw tandarts of mondhygiënist. Draagt uw kind een beugel die niet uit kan? Besteed dan extra veel aandacht aan het (na)poetsen. Tussen de beugel en de tanden en kiezen blijft namelijk gemakkelijk plak zitten. Vraag uw tandarts of mondhygiënist hoe u het beste kunt (na)poetsen.

  Inslijpen van goede gewoontes

  Het ligt voor de hand om slecht gedrag van uw kind te verbieden. Toch is dit vaak niet effectief, want wat niet mag is voor kinderen juist extra aantrekkelijk. Als u zegt dat uw kind niet naar bed mag zonder tanden poetsen, is de kans groot dat hij er juist een strijd van zal maken. Het is veel effectiever om goed gedrag te belonen en hier consequent in te zijn. Op die manier zullen goede gewoonten inslijpen.

  fabels over tandenpoetsen

  Vroeg genoeg beginnen

  Wat van groot belang is, is om vroeg te beginnen met goede gewoontes te stimuleren. Voor het gebit is het bijvoorbeeld van belang dat kinderen niet te veel schadelijke producten eten en drinken, zoals snoep, frisdrank en snacks. Gebruik dit soort producten daarom nooit als beloning. Ook is het belangrijk om al jong te beginnen met tanden poetsen. Kinderen raken dan aan dit ritueel voor het naar bed gaan gewend en dit zorgt ervoor dat deze gewoonte ingeslepen raakt.

  Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

  Gerelateerde artikelen

   Contactformulier

   Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

   Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


   Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
   JaNee

   Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
   via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders