drugs en frisdrank even schadelijk voor het gebit

Als u wel eens iemand heeft gezien die drugs gebruikt, dan is het u ongetwijfeld opgevallen dat drugsgebruikers vaak een erg slecht gebit hebben. Ook weten we dat mensen die veel frisdrank drinken vaak last krijgen van tanderosie. Een kleinschalig onderzoek laat zien dat frisdrank en drugs even schadelijk voor het gebit zijn.

Frisdrank en drugs leiden tot tanderosie

Onderzoekers onderzochten voor de vergelijking tussen drugs en frisdrank drie personen. Twee van de onderzoekspersonen gebruikten drugs, de derde dronk al vijf jaar lang grote hoeveelheden frisdrank. Uit dit pilot-onderzoek kwam naar voren dat alle proefpersonen last kregen van een zelfde maten van ernstige tanderosie.

Hoge zuurgraad

Veel mensen denken dat het drinken van frisdrank vooral erg slecht is vanwege de vele suikers die erin zitten en zij kiezen daarom voor de light varianten. Hoewel suiker natuurlijk niet goed is voor de gezondheid, bleek in dit onderzoek dat het niet de oorzaak van het probleem was. De proefpersonen dronk namelijk altijd light frisdrank. Suiker bleek in dat geval dus niet de oorzaak te zijn, maar wat dan wel? De onderzoekers kwamen uit op de hoge zuurgraad van zowel drugs als frisdrank.

Geen drugs en frisdrank

Ernstige tanderosie is een vervelende en erg pijnlijke aandoening die u natuurlijk het liefst wilt voorkomen. Het is dan ook zeker aan te raden om niet alleen van de drugs af te blijven, maar om ook slechts zeer beperkt of helemaal geen frisdrank te drinken. Zelfs de light varianten frisdrank zijn door hun hoge zuurgraad dus een groot risico voor de gezondheid van uw gebit.

Zijn light-dranken beter dan gewone frisdranken?

Lightdranken bevatten geen suiker, maar gebitsvriendelijke zoetstoffen. Maar ze bevatten wel evenveel zuur als gewone frisdranken. Het gaat dan over citroenzuur en fosforzuur. Koolzuur, dat frisdrank maar bijvoorbeeld ook water doet bruisen is niet slecht voor de tanden. Na het drinken van (light)frisdranken wordt vanuit tandhygiëne aangeraden om minstens een half uur te wachten voor de tanden te poetsen. Zo niet kan het poetsen de mate van erosie versterken. Voor tanderosie zijn ze dus even schadelijk. Wel is de kans op gaatjes (cariës) kleiner wanneer u lightdranken drinkt.

Wat is tanderosie?

Tanderosie wordt meestal veroorzaakt door zuren meestal afkomstig uit dranken, maar soms ook uit voedsel. Ook maagzuur kan een oorzaak zijn. (denk aan overgeven door oa boulemie, anorexia of alcoholisme). Het speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen erosie. De buffercapaciteit zorgt ervoor dat zuren worden geneutraliseerd. Ook vormen de speekseleiwitten een neerslag op de tanden die een beschermende werking heeft. Deze zgn. pellicle wordt echter gedeeltelijk verwijderd bij het tandenpoetsen. Het proces van erosie zal dus met name plaatsvinden op schone tandoppervlakken, dus juist bij een goede mondhygiëne.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders