Een goede mondgezondheid is erg belangrijk voor de gezondheid van de rest van uw lichaam. Uit nieuw onderzoek is nu gebleken dat een slechte mondgezondheid samenhangt met het risico op het krijgen van HPV.

Wat is HPV?
HPV, oftewel het humaan papillomavirus, staat vooral bekend als het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt bij vrouwen. Wat minder bekend is, is dat het virus ook mondkanker kan veroorzaken. HPV wordt via seksueel contact overgedragen en ongeveer tachtig procent van de mensen wordt met dit virus besmet. Dat betekent niet dat zij ook allemaal hinder ondervinden van het virus, een groot deel van de mensen merkt er niets van.

Risicofactoren voor orale HPV-infectie
In het onderzoek is er gezocht naar risicofactoren voor het ontstaan van een infectie met HPV in de mond. Hiervoor werden bijna 3500 mannen onderzocht. Het bleek dat roken in dit geval geen risicofactor was en dat ook het aantal seksuele partners waarmee de mannen orale seks hadden gehad geen rol speelde.

Slechte mondgezondheid
Uit het onderzoek bleek wel dat een slechte mondgezondheid een risicofactor is met betrekking tot HPV. Een slechte mondgezondheid bleek het risico op het krijgen van een HPV-infectie in de mond met 55% te verhogen.

Verklaring
De onderzoekers hebben hiervoor nog geen sluitende verklaring gevonden. Zij verwachten dat de relatie te maken heeft met het aantal wondjes in de mond. Mensen met een slechte mondgezondheid hebben immers vaak last van ontstekingen en wondjes in hun mond. Het HPV virus kan deze gebruiken om het lichaam verder binnen te dringen. Of dit daadwerkelijk de juiste verklaring is voor de relatie tussen een slechte mondgezondheid en een HPV-infectie in de mond, moet nog verder onderzocht worden.