bpa risico voor glazuur

In veel verpakkingen van voedingsmiddelen wordt de stof BPA gebruikt. Dit is een stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het blijkt ook een negatief effect te hebben op het glazuur van onze tanden.

Bisfenol A
Bisfenol A, kortweg BPA genoemd, is een organische verbinding die gebruikt wordt voor het maken van kunststoffen. Meestal wordt het gebruikt bij het maken van onbreekbare kunststof materialen en voor bijvoorbeeld magnetronbakjes. Maar ook wordt het gebruikt in bijvoorbeeld creditcards, kassabonnen en ander thermisch papier, make-up en verzorgingsproducten. BPA kan vrijkomen bij bijvoorbeeld verhitting (zoals in de magnetron) en bij contact met voedingsmiddelen, maar kan ook via de huid opgenomen worden in het lichaam. Daardoor heeft bijna iedereen in de westerse wereld BPA in het lichaam.

Schadelijk voor de gezondheid
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het niet gunstig voor de gezondheid is om te hoge doses BPA binnen te krijgen. Uit onderzoeken is gebleken dat BPA een negatief effect heeft op ogen, luchtwegen en de huid. Bovendien is het een zwak oestrogeen, waardoor de hormoonbalans in het lichaam verstoord kan worden. Daarnaast zijn er ook studies die verbanden hebben gelegd met astma, hartziekten, diabetes, overgewicht en hormoongerelateerde vormen van kanker.

Slecht voor tandglazuur
Uit een nieuwe studie is gebleken dat BPA waarschijnlijk ook zeer schadelijk is voor het glazuur van de tanden en kiezen. Door dagelijkse blootstelling aan lage doses BPA ontstaat er een proces van hypomineralisatie. Hypomineralisatie tast het tandglazuur aan en dit geeft een grotere kans op gaatjes en op gevoeligheid van het gebit.

Preventie
Overheden zijn bezig met het weren van BPA uit verschillende producten, maar de weg is nog lang. Sinds 2011 mag deze stof niet meer gebruikt worden bij het maken van babyflesjes, maar in heel veel andere producten is het nog steeds te vinden. Wilt u zelf zo weinig mogelijk in contact komen met BPA, koop dan zo weinig mogelijk verpakte voedingsmiddelen en gebruik glazen schalen in de magnetron.