het belang van speeksel
het belang van speeksel

Bij het behoud van een goede mondgezondheid speelt speeksel een cruciale rol. Hebt u problemen als gebitsslijtage, dan zou uw speeksel daarvan de oorzaak kunnen zijn. Wat is de rol die speeksel speelt en waardoor kunnen problemen ontstaan?

Positieve eigenschappen speeksel

Normaal gesproken produceert iedereen ongeveer een halve liter speeksel per dag. Dit speeksel bevat eiwitten en die zorgen voor een beschermende werking. Zo heeft het eiwit statherine een antischimmel werking, zorgt histatine voor een snelle wondgenezing en bindt mucine water aan suikerketens. Vooral de statherine zorgt voor bescherming van het glazuur en voorkomt daarmee tanderosie.

Problemen met speeksel

Er zijn echter heel wat mensen die onvoldoende speeksel produceren of speeksel van een lage kwaliteit. Daar zijn verschillende redenen voor, bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen, bestraling van het hoofd of de hals of het syndroom van Sjögren. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt merken dat u te weinig speeksel hebt. De belangrijkste is natuurlijk het gevoel van een droge mond en droge lippen. Andere factoren kunnen bij de tandarts geconstateerd worden, zoals een mondspiegel die tegen de wang blijft plakken.

Oorzaak achterhalen

Als geconstateerd wordt dat u inderdaad te weinig speeksel hebt, dan is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Een van de manieren om dit te doen is door een voedingsdagboekje bij te houden. Zo kunnen zure voedingsmiddelen bijvoorbeeld een rol spelen bij de klachten en dit kan uit een voedingsdagboekje naar voren komen.

Tandarts

Hebt u het idee dat u een te droge mond hebt, vraag dan altijd advies aan uw tandarts. Deze kan beoordelen of er inderdaad sprake is van factoren die wijzen op te weinig speeksel. Ook kan uw tandarts een speekselonderzoek uit laten voeren om de samenstelling van uw speeksel te beoordelen. Zoals gezegd kan te weinig speeksel of speeksel van een slechte kwaliteit een grote rol spelen bij gebitsslijtage. Het is daarom belangrijk om bij klachten op dit gebied uw tandarts te raadplegen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders