het ware verhaal van de tandenfee
het ware verhaal van de tandenfee

We kennen ze allemaal: Sinterklaas, de kerstman en de paashaas. In onze Nederlandse samenleving bijna niet weg te denken. Grote kans dat u deze figuren een keer bent tegengekomen in een van de verhalen die je ouders of andere familieleden met je hebben gedeeld. Maar misschien de meest uitzonderlijke van allemaal is de tandenfee, afkomstig uit Amerikaanse tradities. Als u er heel diep over nadenkt, is het eigenlijk toch wel een vreemd concept. Hoe is deze uitzonderlijke traditie ontstaan? Wij hebben de primeur over de echte waarheid van de tandenfee!

Oorsprong van de Amerikaanse tandenfee

Alhoewel de tandenfee zoals we die nu kennen een redelijk moderne creatie is, is het een mythe die zich over de loop der eeuwen ontwikkeld heeft. Door de jaren heen hebben zich verschillende legendes, mythen en tradities families bereikt omtrent het verliezen van de melktanden. Hoewel de mythe van de tandenfee wereldwijd erg verschilt per cultuur, is het wel zo dat de meeste culturen op zijn minst één traditie hebben over wat er gedaan wordt bij losse melktanden. Sommige gooien de melktand in het vuur, sommige gooien deze over het dak van een huis en andere zijn van mening dat de melktand begraven zou moeten worden.

Vroegere Europese tradities suggereerde dat het begraven van de melktand het kind zou beschermen van ontberingen, terwijl andere culturen de melktand van hun kinderen meedroegen tijdens oorlog voor geluk. Een van de meer recentere tradities afkomstig uit Europa was een tandenwezen in de vorm van een muis die de kamers van kinderen zou binnenkomen om hun melktand mee te nemen.

De tandenfee zoals we die nu kennen is geïnspireerd door de mythe van een goede fee in combinatie met de legende van het tandenwezen in de vorm van een muis. Dit heeft geresulteerd in een tandenfee die cadeautjes achterlaat in de plaats van de verloren tand. De eerste vertoning van de moderne tandenfee was in een toneelstuk geschreven voor kinderen door Esther Watkins Arnold in 1927. Alhoewel deze mythe nogal onduidelijk was in de jaren 20 en 30, werd het uiteindelijk populair toen Disney-sprookjesfiguren bekende namen werden.

Hoe ziet de Amerikaanse traditie van de tandenfee er vandaag de dag uit?

Wanneer kinderen hun melktanden beginnen te verliezen, dan leggen zij verloren tand onder hun kussen in de hoop dat de tandenfee zal verschijnen om de tand in te ruilen voor wat geld. Heel wat jaren geleden was dit misschien een klein muntje, maar dankzij de inflatie laat de tandenfee nu toch veel meer achter dan alleen een muntje. $ 3,70 was het gemiddelde geschenk van de tandenfee in 2019 volgens een onderzoek uitgevoerd door Delta Dental. Omgerekend is dit ongeveer gelijk aan € 3,10.

tandenfee blog stats

Hoe beleven andere culturen het concept van de tandenfee?

Andere culturen beleven de mythe van de tandenfee of hun eigen versie ervan op verschillende manieren:

  • Het begraven van de melktand: kinderen in Afghanistan begraven hun verloren melktand in een muizenhol. Ouders in Turkije begraven de melktanden van hun kinderen op een plaats waarvan zij denken dat dit hun kind geluk zal brengen.
  • De melktand plaatsen in een slipper: In Zuid-Afrika wordt een verloren melktand in een slipper geplaatst. Een ‘magische’ muis haalt het van de slipper en laat er voor in de plaats een geschenk achter.
  • Opgooien van de tand: In veel landen, zoals India, China, Korea, Japen en Vietnam gooien de mensen de verloren melktand over een dak. Deze traditie gaat ook enkele eeuwen terug naar landen uit het Midden-Oosten.
  • Bewaren in een glas: In Argentinië plaatsen de kinderen hun losse tand in een glas naast het bed in de hoop om er een muntje of snoep voor te ontvangen.
  • De tand in een doos: De meeste mensen in Mexico plaatsen een verloren melktand in een kleine doos en leggen deze naast het bed van het kind. Volgens de mythe komt er dan een magische muis langs om de tand mee te nemen in ruil voor wat munten.

De tandenfee op de rode loper

Vandaag de dag wordt de tandenfee alleen maar populairder. Zo is de tandenfee verschenen in verschillende recente films als The Tooth Fairy, Rise of the Guardians, The Santa Claus en Toothless. Ouders komen nu ook met moderne tandenfee pakketgeschenken met daarin een tandenborstel met karakter, leuke dental spulletjes, tandvriendelijke snoepjes en zelfs giftcards. Tandartsen en ouders gebruiken de tandenfee nu zelfs om een betere mondgezondheid te stimuleren, met het idee dat een schonere tand beter wordt beloond. Als tandartsen kunnen we dit alleen maar aanmoedigen.

Ongeacht hoe de mythe omtrent de tandenfee wordt ingevuld, weten we nu wel waar deze nou eigenlijk vandaan komt. Heeft u nog vragen voor de tandenfee? Laat het ons weten, dan kunnen wij deze in een volgende blog beantwoorden.

Heeft u vragen over het verliezen van melktanden van uw kind of maakt u zich zorgen om de tanden van uw kind? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders