Over tandenpoetsen bij kinderen doen heel veel fabels de ronde. Dit is zonde, want door verkeerde informatie kan het gebit van uw kind al jong schade oplopen. Wat is er nu waar over tandenpoetsen bij kleine kinderen en wat niet?

Stelling 1: pas als het melkgebit compleet is hoeft er begonnen te worden met tandenpoetsen
Deze stelling is dus absoluut onwaar. Vanaf het moment dat het eerste tandje begint door te breken, moet u beginnen met tandenpoetsen bij uw kindje. Op dat moment is het glazuur namelijk nog niet helemaal uitgehard en kan het nog fluoride opnemen. Daarmee kunt u het beginnende gebit versterken.

Stelling 2: elektrisch tandenpoetsen is alleen geschikt voor volwassenen
Ook weer een stelling die niet waar is. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat elektrisch poetsen een andere techniek vereist dan gewoon tandenpoetsen. Het is daarom belangrijk dat uw kind ook deze techniek eerst goed onder de knie krijgt.

Stelling 3: kinderen hebben een hekel aan tandenpoetsen
Ongeveer de helft van de kleine kinderen heeft weinig zin in tandenpoetsen. Het is dan belangrijk om toch vol te houden, het moet immers een vast ritueel worden. Heeft u kind geen zin, verzin dan spelletjes om het poetsen leuker te maken of maak bijvoorbeeld gebruik van een elektrische tandenborstel waar een muziekje in zit.

Stelling 4: kinderen kunnen heel goed zelf tandenpoetsen
Deze stelling is ook weer gedeeltelijk waar. Natuurlijk kunnen kinderen zelf poetsen, maar pas bij een leeftijd van ongeveer tien jaar is hun fijne motoriek voldoende ontwikkeld om echt goed zelf te kunnen poetsen. Tot die tijd zult u hen moeten helpen met tandenpoetsen (napoetsen) of hun gebit moeten blijven controleren. Overigens kunnen kinderen eerder zelfstandig poetsen met een elektrische tandenborstel.