De consumptie van snoep is in Nederland opnieuw gestegen. Vorig jaar besteedden consumenten in totaal 3,6 miljard euro aan snoepgoed, wat neerkomt op een gemiddelde consumptie van 34 kilo aan snoep en snacks per persoon per jaar. Deze stijging in de consumptie van snoepgoed en snacks is niet alleen slecht voor de lijn, maar ook voor het gebit. Kortom, Nederlanders eten te veel snoep.
Tanderosie
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) maakt zich zorgen over de sterk gegroeide consumptie van snoepgoed en zoutjes. In deze producten zitten namelijk bestanddelen die funest zijn voor het gebit. Ook frisdranken bevatten deze bestanddelen. Door het eten en drinken van deze producten wordt het glazuur aangetast en ontstaat tanderosie. Dit is een groot probleem, aangezien glazuur nooit meer aan kan groeien. Aangezien het gebit het enige deel van het lichaam is dat zichzelf niet kan herstellen, is schade dus altijd permanent. Om schade als tanderosie te herstellen, zijn er ingrijpende behandelingen nodig die vaak erg prijzig zijn.
Bedreiging voor de gezondheid
Tanderosie is niet alleen erg slecht voor het gebit en voor de hele mondgezondheid, maar voor het hele lichaam. Zo kunnen bacteriën en ontstekingen zich via de mond verspreiden door de rest van het lichaam. Een ander probleem is dat de schade in het gebit vaak zorgt voor pijn en een slecht functioneren van het gebit. Dit zorgt vaak niet alleen voor fysieke problemen, maar ook voor psychische en sociale problemen.
Tips voor het voorkomen van tanderosie
Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om het ontstaan van tanderosie te voorkomen. Zo kunt u het eten en drinken van snoep, snacks, frisdranken en sportdrankjes zoveel mogelijk beperken. Daarnaast is het belangrijk om goed te poetsen met een zachte tandenborstel. Tot slot is het van belang om minstens twee keer per jaar voor een periodieke controle naar de tandarts te gaan.
Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!
[Sassy_Social_Share]