Een mooi en recht gebit is voor veel mensen erg belangrijk. Het bepaalt immers voor een groot deel het uiterlijk. Een beugel kan helpen bij het krijgen van een strak gebit, maar het heeft ook nadelen. Achter de beugel kan tandplaque zich ophopen en voor problemen gaan zorgen. Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) werkt daarom aan de ontwikkeling van een antibacteriƫle beugel.
Beugel
Een rij rechte tanden is voor steeds meer mensen belangrijk en er is een stijgend aantal mensen met een beugel in Nederland. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse jongeren draagt een beugel en er zijn ook steeds vaker volwassenen die voor dit hulpmiddel kiezen.
Risico op problemen door tandplak
Het nadeel van het dragen van een beugel is dat er veel meer plekjes op het gebit ontstaan waar tandplak zich kan ophopen. Dit leidt uiteindelijk tot gaatjes en andere problemen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer zestig procent van de patiƫnten die een beugel dragen problemen ondervinden van de tandplak.
Antibacteriƫle beugel
Tandplak problemen als gevolg van een beugel zijn erg vervelend, het was immers de bedoeling om het gebit te verbeteren. Het UMCG is dan ook hard aan het werk om dit probleem te verhelpen. Hiervoor wordt op het moment onderzocht of er gebruik gemaakt kan worden van een bacterie-dodend materiaal. Op die manier krijgt de tandplak geen kans om zich op te hopen en problemen te veroorzaken.
Advies voor beugeldragers
Helaas is het nog niet zover dat de antibacteriƫle beugel op de markt gebracht kan worden. Tot die tijd is het voor beugeldragers dus erg belangrijk om het gebit goed te onderhouden en het regelmatig te laten controleren door de tandarts of mondhygiƫnist. Zo geef je tandplak geen kans en krijg je echt een mooi gebit.
Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!
[Sassy_Social_Share]