Een mooi en recht gebit is voor veel mensen erg belangrijk. Het bepaalt immers voor een groot deel het uiterlijk. Een beugel kan helpen bij het krijgen van een strak gebit, maar het heeft ook nadelen. Achter de beugel kan tandplaque zich ophopen en voor problemen gaan zorgen. Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) werkt daarom aan de ontwikkeling van een antibacteriële beugel.

Beugel

Een rij rechte tanden is voor steeds meer mensen belangrijk en er is een stijgend aantal mensen met een beugel in Nederland. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse jongeren draagt een beugel en er zijn ook steeds vaker volwassenen die voor dit hulpmiddel kiezen.

Risico op problemen door tandplak

Het nadeel van het dragen van een beugel is dat er veel meer plekjes op het gebit ontstaan waar tandplak zich kan ophopen. Dit leidt uiteindelijk tot gaatjes en andere problemen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer zestig procent van de patiënten die een beugel dragen problemen ondervinden van de tandplak.

Antibacteriële beugel

Tandplak problemen als gevolg van een beugel zijn erg vervelend, het was immers de bedoeling om het gebit te verbeteren. Het UMCG is dan ook hard aan het werk om dit probleem te verhelpen. Hiervoor wordt op het moment onderzocht of er gebruik gemaakt kan worden van een bacterie-dodend materiaal. Op die manier krijgt de tandplak geen kans om zich op te hopen en problemen te veroorzaken.

Advies voor beugeldragers

Helaas is het nog niet zover dat de antibacteriële beugel op de markt gebracht kan worden. Tot die tijd is het voor beugeldragers dus erg belangrijk om het gebit goed te onderhouden en het regelmatig te laten controleren door de tandarts of mondhygiënist. Zo geef je tandplak geen kans en krijg je echt een mooi gebit.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders