kunstgebit in glas

Hebt u een gebitsprothese, kunstgebit of klikgebit? Dan is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt en schoonmaakt. Maar hoe doet u dit nu precies? Waarmee kunt u nu het beste uw kunstgebit reinigen?

Voorzichtigheid is geboden

Bij het schoonmaken van de gebitsprothese is voorzichtigheid geboden. Zorg er daarom altijd voor dat u uw kunstgebit reinigt boven een wasbak waarin een laagje water staat. Mocht de gebitsprothese dan onverhoeds uit uw handen glippen, dan kan het water de klap opvangen en voorkomt u beschadigingen.

Niet te gebruiken middelen

Als eerste, welke reinigingsmiddelen dient u absoluut niet te gebruiken? Het gebruik van alcohol en oplosmiddelen voor het schoonmaken van uw gebitsprothese wordt ten sterkste afgeraden. Probeer ook nooit om vuil te verwijderen met behulp van scherpe nagels, scharen, vijlen of schuurmiddelen. Hiermee kunt u de prothese ernstig beschadigen. Ook heet water is absoluut niet aan te raden, omdat dit ervoor kan zorgen dat de gebitsprothese vervormd raakt. Wij adviseren het gebruik van bleekmiddel niet aangezien dit de kunsthars kan aantasten.

Lauw water, (groene) zeep, tandpasta en schoonmaakazijn

Na elke maaltijd kunt u uw gebitsprothese reinigen met lauw water en (groene) zeep. Ook voor het slapen gaan kunt u de prothese hiermee schoonmaken. Gebruik geen tandpasta voor het schoonmaken van het kunstgebit. Tandpasta’s bevatten schurende deeltjes die voor kleine beschadigingen kunnen zorgen. Hierdoor wordt het oppervlak ruw en kunnen tandplak, tandsteen en aanslag zich hechten. Een heel enkele keer kunt u schoonmaakazijn gebruiken om tandsteen te verwijderen.

Ecosym

Speciaal voor het reinigen van protheses is Ecosym ontwikkeld. Er zijn twee varianten verkrijgbaar, een gel waarmee u dagelijks uw gebitsprothese kunt reinigen en een gebitsbox voor een wekelijkse reiniging. U legt dan uw gebitsprothese in de gebitsbox, voegt Ecosym Forte toe en vult de box met lauw water. Na een aantal uur hierin gelegen te hebben, is de prothese goed gereinigd. Na afspoelen met lauw water kunt u de prothese weer gebruiken.

Bruistabletten

Hebt u last van bruine aanslag op uw gebitsprothese, dan kunt u kiezen voor het gebruik van bruistabletten. Let er bij de bruistabletten op dat deze hetzelfde effect kunnen hebben als tandpasta, gebruik ze dus met mate. Zorg ervoor dat u uw prothese daarna altijd zeer goed afspoelt!

Protheseborstel

Speciaal voor het reinigen van protheses zijn er protheseborstels ontwikkeld. Deze komen ook in de nauwe ruimtes en zorgen daardoor voor een goede reiniging. Moet u een keer flink schrobben, dan kunt u hiervoor een nagelborstel gebruiken.

Met deze tips wordt het schoonmaken van uw gebitsprothese een fluitje van een cent. In ons volgende artikel over het reinigen van een gebitsprothese geven wij u nog een enkele tips van onze prothese specialist dhr S. Akbar.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders