Tandenstokers
Tandenstokers

Steeds meer mensen houden zich bezig met de gezondheid van hun gebit. Ze letten op wat ze eten en poetsen regelmatig hun tanden. Zo houden zij hun gebit gezond. Helaas letten mensen duidelijk minder goed op de gezondheid van hun tandvlees en dat kan grote problemen opleveren, zoals bijvoorbeeld een chronische tandvleesontsteking.

Chronische tandvleesontsteking

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat bijna een derde van de Nederlandse bevolking lijdt aan een chronische tandvleesontsteking. Veel mensen hebben dit echter niet door, doordat de ontsteking zich niet uit in ernstige klachten. Tien tot vijftien procent van de mensen krijgt last van ernstige klachten als gevolg van een tandvleesontsteking, ook wel bekend als parodontitis.

Oorzaken tandvleesontsteking

Ontstekingen aan het tandvlees ontstaan door bacteriën die zich in tandplak bevinden. Door deze bacteriën zwelt het tandvlees en ontstaan er holle ruimtes rondom de tanden en kiezen. Hierin kunnen de bacteriën zich ophopen en voor problemen gaan zorgen. De oorzaak van het ontstaan van een chronische tandvleesontsteking ligt in een slechte verzorging van het gebit. Maar ook stress, roken, een lage weerstand en erfelijke aanleg spelen een rol bij het ontstaan van een chronische tandvleesontsteking.

Gevolgen van nalatigheid tandvleeszorg

Een chronische tandvleesontsteking kan tot grote problemen leiden. In ernstige gevallen kan het leiden tot het verdwijnen van kaakbot, waardoor het gebit los gaat zitten. Maar het kan niet alleen leiden tot het verlies van uw gebit. Hebt u een chronische tandvleesontsteking, dan verkeert het immuunsysteem constant in een alarmfase. De bacteriën kunnen zich via de bloedbaan gemakkelijk door het lichaam verspreiden en zo in het hele lichaam problemen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg er daarom voor dat u uw mond goed schoon houdt. Poets, stook en flos met regelmaat, stop met roken en probeer uw weerstand op peil te houden en stress te verminderen. Laat uw tandvlees ook regelmatig controleren door uw tandarts en uw mondhygiënist. Zij kunnen al vroeg problemen signaleren en tijdig verhelpen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders