Oude tandenborstel vervangen met een nieuwe
Oude tandenborstel vervangen met een nieuwe

Voedsel dat over datum is gooien we weg, vitamines en schoonheidsproducten vullen we regelmatig aan. Maar wanneer het aankomt op onze gezondheid en ons uiterlijk, dan besteden we minder aandacht aan het vervangen van bepaalde producten. Met name ons gebit krijgt niet zo veel aandacht als andere delen van ons lichaam. Er zijn belangrijke regels en tips die u kunt volgen voor het behouden van een optimale mondzorg want wanneer was de laatste keer dat u uw tandenborstel vervangen heeft?

Wanneer is uw tandenborstel aan vervanging toe?

Meeste tandartsen raden aan om uw tandenborstel elke drie maanden te vervangen. Na verloop van tijd raken tandenborstels ‘uitgepoetst’ en versleten, waardoor ze minder effectief zijn in het verwijderen van tandplak. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat borstelhaartjes na ongeveer drie maanden afbreken en hun effectiviteit verliezen.

Een andere overweging waar we doorgaans niet aan denken (en waarschijnlijk ook niet aan willen denken) is dat ziektekiemen zich kunnen verstoppen en kunnen groeien in de borstelharen van de tandenborstel. Het is daarom belangrijk om na verloop van tijd een nieuwe tandenborstel aan te schaffen. Er wordt soms gedacht dat de tandenborstel ook vervangen moet worden na een keelontsteking. Dit is onjuist.

De verspreiding van schimmels en bacteriën

Schimmels en bacteriën kunnen zich ook verder verspreiden in de borstelharen, als de tandenborstel niet of nauwelijks gebruikt wordt. Zorg er daarom voor dat u uw tandenborstel goed afspoelt en droogt na gebruik. Plaats de borstel vervolgens rechtop, onbedekt en uit de buurt van andere gebruikte tandenborstels. Tijdens het reizen kunt u de tandenborstel het beste afgedekt houden om deze te beschermen en de verspreiding van (ongewenste) bacteriën te voorkomen.

Wanneer u zich niet kunt herinneren wanneer u uw tandenborstel voor het laatst heeft verwisseld, kijk dan naar de staat van de tandenborstel. Bij de volgende punten is uw tandenborstel zeer zeker aan vervanging toe:

 • De borstelharen zijn versleten.
 • De borstelharen zijn uitgewaaierd of gerafeld.
 • Als er donkere kleurveranderingen zichtbaar zijn op de haren of op het plastic. Dit is een teken van schimmel.

Wat gebeurt er als ik mijn tandenborstel niet op tijd zal vervangen?

Nu u gelezen heeft dat bacteriën en schimmels zich verspreiden op de borstelharen van uw tandenborstel, zou dat genoeg reden moeten zijn om uw tandenborstel regelmatig te vervangen. Daarnaast zijn er genoeg andere redenen die voorkomen wanneer u niet op tijd uw tandenborstel vervangt:

 • Beschadigd tandvlees: Omdat versleten borstelharen niet effectief hun werk kunnen doen, is de kans op gingivitis (tandvleesontsteking) groter. Bij geen actie lijdt tandvleesontsteking tot erge infecties die tanduitval kunnen veroorzaken.
 • Ziekte: Door het poetsen met een over gebruikte tandenborstel wordt de kans op ziektes groter door de verspreiding van bacteriën en schimmels.
 • Schimmelgroei: De tandenborstel wordt een plek voor schimmelgroei.

Genoeg reden dus om regelmatig een nieuwe tandenborstel te gebruiken.

Tips bij het aanschaffen van mondverzorgingsproducten

Vraag uw tandarts bij de volgende controleafspraak om advies omtrent mondverzorgingsproducten die passen bij uw individuele behoeftes en mondsituatie.

Algemene adviezen van professionele tandartsen:

 • Ga voor tandenborstels met zachte borstelharen, omdat harde haartjes de tanden en het tandvlees kunnen beschadigen.
 • Kies een tandenborstel waarvan de kop in grootte gelijk is aan één of twee van uw tanden.
 • Gebruik een tandpasta met fluoride.
 • Overweeg het gebruik van mondwater om tandplak en tandvleesontsteking tegen te gaan.
 • Vergeet niet te flossen!
 • Overweeg een elektrische tandenborstel of slimme tandenborstel. Het is bewezen dat deze veel effectiever zijn dan een gewone tandenborstel.

Doe vooral onderzoek naar welke producten er zijn en welke het beste bij u passen. Vergeet daarbij niet om uw eigen tandarts te raadplegen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders