gebitsslijtage

Steeds meer mensen behouden tot op hoge leeftijd hun tanden en kiezen. Dat komt omdat de meeste mensen in de voorbije decennia hun gebit beter zijn gaan verzorgen en regelmatiger naar de tandarts gaan. Die mondverzorging en de (half-)jaarlijkse gang naar de tandarts blijven ook belangrijk als u ouder wordt. Soms is het moeilijk tanden gezond te houden. De oorzaken daarvoor verschillen.

Door ouderdom of ziekte kan de aandacht voor het gebit op de achtergrond raken. Sommige mensen verzorgen het gebit goed, maar krijgen in de loop der jaren andere eetgewoontes (bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor zoet). Bij anderen veranderen de samenstelling en de hoeveelheid van het speeksel. En voor een aantal mensen geldt dat ze minder handig zijn in het schoonmaken van hun gebit naarmate ze ouder worden. Dit alles is van invloed op de mondgezondheid.

De juiste middelen voor schoonmaak

Gaatjes kunt u alleen voorkomen door op uw voeding te letten (weinig tussendoortjes en kleverige producten vermijden) en tweemaal daags te poetsen met een fluoridetandpasta. Als uw handen stijf worden, dan gaat het tanden poetsen wat moeilijker. Een elektrische tandenborstel kan dan een gemakkelijk hulpmiddel zijn. Klik hier voor informatie over elektrische tandenborstels.

goede onderhoud

Tandvleesproblemen voorkomt u door naast tweemaal daags te poetsen, de ruimten tussen tanden en kiezen goed te reinigen. Maak deze dagelijks goed schoon met tandenstokers of ragers.

Flosdraad

Flossdraad is hiervoor minder geschikt. Dat komt omdat de ruimten tussen de tanden en kiezen vaak groter worden als u ouder bent. Flossdraad is alleen geschikt voor tanden die dicht op elkaar staan.

Ondanks een goede mondverzorging, hebben sommige mensen last van veel tandsteen. De tandarts of mondhygiënist kan tandsteen verwijderen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders