Diabetes en mondgezondheid
Diabetes en mondgezondheid

Gebitsproblemen door diabetes

Diabetes is in Nederland de meest voorkomende ziekte. Het is een chronische ziekte die een grote invloed heeft op het leven van de patiënten. Zij moeten altijd letten op wat zij wel mogen eten en wat juist niet. Daarnaast moeten ze hun bloedsuiker regelmatig controleren en wanneer nodig insuline spuiten. Diabetici kan ook grote risico’s hebben voor het gebit en de mondgezondheid.

Iemand met diabetes heeft een verhoogd risico op een slechte mondgezondheid, omdat:

  1. er een verhoogde kans op tandvleesontsteking en kaakbotontsteking is, doordat een diabeet een verminderde weerstand tegen infecties heeft.
  2. door de medicatie, de diabeet ook sneller last heeft van een verminderde speekselproductie met als gevolg een droge mond. Hierdoor vermindert de natuurlijke afweerfunctie, wat de oorzaak van een tandvleesontsteking en cariës (gaatjes) kan zijn.
  3. een diabeet -en dan vooral de niet goed ingestelde diabeet- een vertraagde genezing van ontstekingen heeft.
  4. ontstekingen in het lichaam de bloedwaarden kunnen ontregelen.

Risico’s op de mondgezondheid bij diabetes

Diabetespatiënten hebben vaak last van schommelende bloedsuikerspiegels. Door deze schommelingen is de weerstand lager. Wanneer de weerstand lager is, zijn diabetespatiënten veel gevoeliger voor het krijgen van tandvleesontstekingen. In de mond kan dit leiden tot bijvoorbeeld een abces of parodontitis. Dit laatste houdt in dat iemand met diabetes een ernstige ontsteking kan krijgen in het tandvlees en ook mogelijk in het kaakbot. Een dergelijke ontsteking dient zorgvuldig en op tijd behandeld te worden. Als dit niet gebeurt, dan kan de diabetespatiënt uiteindelijk alle tanden en kiezen verliezen.

Last van een droge mond

Een van de meest voorkomende symptomen bij diabetes is een droge mond. Dit komt door een gebrek aan speeksel. Behalve dat uw mond comfortabeler aanvoelt, helpt speeksel ook om uw tanden te beschermen tegen de bacteriën die tandbederf veroorzaken. Als je niet genoeg speeksel hebt, zijn je tanden kwetsbaarder en is het risico op het krijgen van gaatjes groter.

Naarmate het tandbederf zich blijft opbouwen, neemt ook het risico op tandvleesaandoeningen toe. Tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt doordat bacteriën zich blijven ophopen in je mond. In feite ontwikkelt ongeveer een kwart van alle mensen met diabetes ook tandvleesaandoeningen.

Om de situatie verder te compliceren, zorgt tandvleesaandoening ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt, wat op zijn beurt de ernst van de diabetes kan verhogen. Het is een vicieuze cirkel die moet worden aangepakt zodra de symptomen zich beginnen te ontwikkelen.

De zorg van uw gebit wanneer u diabetespatiënt bent

Een goede mondzorg voor diabetespatiënten is belangrijker dan voor andere mensen. Doordat zij vaak op meer momenten op de dag voedsel tot zich nemen om hun bloedsuiker op peil te houden, is het ook aan te raden dat zij vaker hun tanden poetsen. Daarnaast is het van belang om ook goed tussen de tanden en kiezen te flossen of te stoken.

Roken in combinatie met diabetes en een slechte mondhygiëne versnelt de afbraak van het kaakbot met een factor 20. Hoewel rokers een slechtere doorbloeding van het tandvlees hebben en daardoor nauwelijks of geen bloedend tandvlees hebben, krijgen zij wel vaker last van gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (ernstig ontstoken tandvlees met verlies van kaakbot).

Kunt u mondwater gebruiken wanneer u diabetes heeft?

Diabetespatiënten hebben juist baat bij speciaal mondwater om het gebit verder goed schoon te krijgen. Dit draagt immers bij aan een goede mondgezondheid en kan zorgen voor het oplossen van de vieze smaak in uw mond. U kunt ook gebruik maken van een fluoride spoeling. Het is aan te raden om een mondwater of spoeling zonder alcohol te gebruiken. Het is algemeen bekend dat mondwater die alcohol bevat zorgt voor een droge mond.

Welk mondwater raden onze behandelaren aan?

Onze tandartsen en mondhygiënisten raden AnOxident balance mondspoeling aan. AnOxident balance is een glucoseremmer en vermindert de invloed van speeksel-glucose. Verder voegt het anti-oxidanten toe.

Laat uw gebit regelmatig controleren

Tot slot is het voor diabetespatiënten van groot belang om regelmatig het gebit en het tandvlees te laten controleren. De mondhygiënist kan de gezondheid van het tandvlees in de gaten houden, zodat een eventuele ontsteking snel opgemerkt wordt en snel behandeld kan worden. Het is daarom ook goed om altijd aan uw tandarts en uw mondhygiënist door te geven dat u diabetespatiënt bent, op die manier kan de tandarts u beter helpen met de gezondheid van uw gebit.

Een ongezonde mond kunt u herkennen aan:

  1. rood gezwollen, bloedend of terugtrekkend tandvlees;
  2. losstaande tanden of kiezen;
  3. gaatjes of verkleuringen;
  4. ontstaan van spleetjes tussen de tanden;
  5. gevoelig bij koud, warm of kauwen;
  6. slechte adem, vieze smaak of droge mond.

Is een tandartsbehandeling anders bij diabetespatiënten?

In principe is een tandartsbehandeling bij diabetespatiënten niet anders. Er dient wel extra aandacht besteed te worden aan de mondzorg. Diabetespatiënten dienen daarom zorgvuldiger om te gaan met hun mondverzorging. Het is doorgaans aan te raden om drie keer per jaar een afspraak te maken bij de tandarts voor een controle.

In het algemeen heeft een diabetespatiënt een verminderde weerstand waardoor de kans op infecties groter is. Bij een extractie van een of meerdere tanden of kiezen kan er sprake zijn van minder bloedingen, maar daarentegen kan er sprake zijn van een vertraagde genezing. Daarom is het des te belangrijker om na een tandartsbehandeling zorg te dragen voor een goede mondzorg van de tanden en het tandvlees. Wij raden u aan om gebruik te maken van de producten die uw tandarts voorschrijft. Merkt u dat er veranderingen optreden in uw mond? Neem dan contact op met uw tandarts of mondhygiënist.

Maak een afspraak bij een onze specialisten

Wilt u een afspraak maken bij een van onze specialisten? Dit is zo geregeld. Vul het onderstaande contactformulier in en wij nemen op werkdagen dezelfde dag nog contact met u op. U kunt ons ook bereiken via WhatsApp op 06-26260100. Meldt u alstublieft vóór de behandeling dat u een diabetespatiënt bent.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders