Krijgt u te maken met een chronische ziekte als diabetes, dan zult u bij uw arts ongetwijfeld een informatiefolder krijgen. Hierin vindt u niet alleen informatie over de ziekte, maar ook over de maatregelen die u zelf kunt nemen. Het is echter gebleken dat in het geval van diabetes persoonlijke coaching veel meer effect heeft dan een informatiefolder.

Leven met diabetes

Het hebben van diabetes heeft veel invloed op het leven van patiënten. Niet alleen worden zij geconfronteerd met dagelijkse controle van hun bloedsuikerspiegel en het spuiten van insuline, ook moeten zij vaak hun eetpatroon aanpassen. Daarnaast hebben zij ook veel meer kans op het krijgen van een tandvleesontsteking en een slechte mondgezondheid, zoals wij in een eerder artikel over diabetes al schreven.

Informatie

Het is voor patiënten met diabetes daarom ook belangrijk om verschillende maatregelen te nemen. Een daarvan is het aanpassen van het eetpatroon, maar ook de verzorging van de mond wordt dan veel belangrijker. Om de aanpassing goed te laten verlopen, is het belangrijk dat hierover goede informatie beschikbaar is.

Studie

Veelal krijgt men na de diagnose van diabetes uitsluitend een informatiefolder mee. Uit een studie naar de invloed van een persoonlijke begeleiding op diabetici en daaruit is gebleken dat het begeleiden van diabetici veel effectiever is. Voor de studie kregen 180 patiënten met diabetes type II persoonlijke gezondheidscoaching. De controlegroep moest het doen met alleen een folder met daarin informatie over diabetes en mondgezondheid.

Het bleek dat de mondgezondheid van de controlegroep in geen enkel opzicht veranderde. Bij de diabetespatiënten die persoonlijke coaching hadden gehad, bleek dat niet alleen de bloedsuikerspiegel gedaald was, maar dat ook de biologische markers voor tandvleesontstekingen met maar liefst vijftig procent gedaald was. Hebt u diabetes en wilt u uw mond gezond houden, dan is persoonlijke coaching dus een stap in de goede richting.