Kunstgebit voor jongeren Blog cover - feb.

De meeste mensen die een kunstgebit dragen zijn 40 jaar of ouder. De meeste mensen associëren een kunstgebit met hun opa of oma en dat is natuurlijk niet raar. De grootste groep van de jongvolwassenen heeft alle tanden of de meeste tanden nog. Deze groep hoeft gelukkig niet de overweging te maken om een kunstgebit te nemen.

Toch bestaat er een groep jongvolwassenen die rond loopt zonder natuurlijke tanden en door verschillende oorzaken voor een kunstgebit hebben gekozen. Dat een kunstgebit alleen voor opa en oma is weggelegd, vinden wij verleden tijd. Een kunstgebit op jonge leeftijd is niets om je voor te schamen.

Wij als dé tandartspraktijk met eigen tandtechnisch laboratorium zien de laatste jaren steeds meer aanvragen voor kunstgebitten bij jongvolwassenen. En hier zijn allerlei redenen voor. Meer hierover leest u in dit artikel.

 

Waarom kiezen jongvolwassenen voor een kunstgebit?

Het antwoord is vrij simpel. De stap naar een kunstgebit vindt plaats wanneer de eigen tanden en kiezen niet meer functioneren zoals het hoort. Stel dat het gebit niet meer te redden valt, dan geeft de tandarts het advies om een kunstgebit te nemen. Bij jongvolwassenen zien wij vaker dat het gaat om een aantal tanden en kiezen als gevolg van tandvleesaandoeningen, medische aandoeningen of sport blessures.

Als je enkele of alle tanden mist, ontstaan er ruimtes tussen de overgebleven tanden en kiezen.
Deze ruimtes zorgen ervoor dat de resterende tanden kunnen verschuiven en niet goed uitlijnen. Kauwen gaat hierdoor steeds moeilijker worden. Grote openingen tussen uw tanden hebben ook een invloed op uw zelfvertrouwen en beïnvloeden uw professionele en persoonlijke leven. Al deze factoren dragen bij aan de reden waarom iemand een kunstgebit op jonge leeftijd nodig heeft.

 

Angst voor de tandarts door traumatische ervaring(en)

Angst voor de tandarts wordt meestal veroorzaakt door negatieve ervaringen uit het verleden. Misschien was je als kind bang voor de tandarts, en deze gevoelens bleven je bij toen je opgroeide. Sommige kinderen zijn ook bang voor de geluiden van de instrumenten die tandartsen en mondhygiënisten gebruiken, dus nadenken hierover kan ook angst oproepen.

Veel jongeren die tandartsangst hebben, vermijden de halfjaarlijkse bezoeken aan de tandarts. Bij het uitblijven van deze controles is de kans groot dat het gebit steeds meer en meer verslechtert en kunnen de tanden als het ware ‘dood’ gaan. Voor personen met extreme angst voor de tandarts bieden wij onze behandelingen ook aan onder lachgassedatie of algehele narcose. Voor meer info hierover, klik hier.

 

Maatschappelijk invloed op het gebit

Maatschappelijk problemen hebben daarnaast ook een negatieve impact op de gezondheid van het gebit. Toenemende spanningen binnenshuis, sociale isolement, duurdere tandartsverzekeringen, verslavingen en (psychische) aandoeningen kunnen ook voor een verwaarloosd gebit zorgen.

Leven met verrotte of missende tanden kan de persoon vervolgens meenemen in een negatieve spiraal op zowel sociaal als emotioneel vlak. Eten en praten gaat steeds moeilijker. Je gaat hierdoor je vrienden vermijden of je krijgt andere lichamelijke klachten doordat je bijvoorbeeld te weinig eet.
Oftewel, een verwaarloosd gebit heeft op zoveel vlakken invloed op zowel jonge als op latere leeftijd want niet alleen jongeren kampen met de invloeden van de huidige maatschappij.

De negatieve spiraal gaat vaak gepaard met angst voor de tandarts. Doordat beide aspecten elkaar versterken, wordt de drempel om naar de tandarts te gaan steeds hoger en hoger. Wij zien vaak dat deze jongeren en jongvolwassenen pas aan de bel trekken wanneer het te laat is en de tanden niet meer te redden zijn. Een kunstgebit bij jongeren of jongvolwassenen is dan vaak de beste oplossing.

 

Genetische aandoening

Een andere reden waarom sommige jongere mensen een kunstgebit krijgen, is dat ze worden geboren met een genetische aandoening aan het gezicht of gebit die de ontwikkeling van de tanden tegenhoudt, of er juist voor zorgt dat de tanden er op jonge leeftijd uitvallen. Soms kunnen zelfs de medicijnen voor specifieke aandoeningen zoals ‘juveniele artritis’ tandverlies als bijwerking hebben.

Een voorbeeld van een genetische aandoening is hypodontie en de zeldzame vorm anodentie. Bij hypodentie worden er in verhouding minder tanden en kiezen ontwikkeld door het gebit. In plaats van de gebruikelijke 32 tanden zijn er bijvoorbeeld slechts 25 tanden in het gebit. Bij anodentie is er sprake van een onontwikkeling van de tanden en kiezen bij de geboorte.

 

Een ongeluk of blessure

Een ongeluk kan soms blijvende schade aan de tanden toe richten. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding of zelfs door het sporten. Wanneer je bijvoorbeeld bij vechtsporten geen gebitsbeschermer draagt, kan dit het gebit flink beschadigen. Tanden kunnen breken of eruit vallen. Bij een enkele tand of een paar tanden achter elkaar is een kroon of brug een goede oplossing. Maar wanneer alle tanden niet meer functioneren dan is een gebitsprothese een goede oplossing.

 

Kunstgebit alleen voor ouderen is verleden tijd!

Ben je door omstandigheden niet tevreden met je gebit en wil je hier iets aan gaan doen? Ben je op zoek naar een effectieve en langdurige oplossing, maar heb je twijfels over of een kunstgebit op jouw leeftijd wel de oplossing is? Onze tandartsen adviseren en helpen je graag.

Dentalzorg heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van tandheelkunde, het maken van gebitsprotheses én angstige patiënten. Of je nou een ongeluk hebt gehad, extreem angstig bent voor de tandarts of je hebt een medische aandoening en je wilt graag advies over een gebitsrenovatie. Voor iedereen zorgen wij voor een oplossing op maat!

Wij proberen altijd te zoeken naar de beste manieren om de drempel tot tandheelkunde zo laag mogelijk te maken. Bij extreme angst voor de tandarts bieden wij onze behandelingen ook aan onder lachgassedatie of algehele narcose. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders