Bokser met gebitsbeschermer
Bokser met gebitsbeschermer

Het aantal mensen dat aan sporten deelneemt waarbij er veel lichaamscontact plaats vindt, is in de loop der jaren ontzettend gegroeid. Je kunt dan denken aan verschillende vechtsporten zoals boksen, kickboksen of MMA, maar ook aan andere sporten als hockey, rugby, waterpolo of wielrennen.

 Als gevolg van de groei zijn ook het aantal letselincidenten toegenomen. Geschat wordt dat ongeveer 35% van alle onopzettelijke verwondingen bij kinderen en jong volwassenen gebeuren tijdens het sporten. Van deze verwondingen vindt 10% in het gezicht plaats. Vaak leiden deze verwondingen tot permanente schade aan het gebit of gezicht die een medische behandeling vereist.

Verschillende onderzoekers beweren dat een atleet 60 keer meer kans heeft om schade aan het gebit op te lopen als deze geen gebitsbeschermer draagt. In dit artikel gaan wij daarom verder in op het belang van een gebitsbeschermer tijdens het sporten, welke gebitsbeschermers er zijn en welke gebitsbeschermer ons advies is.

 

Wat zijn gebitsbeschermers?

Gebitsbeschermers worden tijdens het sporten over de bovenste rij tanden gedragen om mondletsel te voorkomen. Ze beschermen tegen gebroken tanden, afgesneden lippen en andere beschadigingen aan de mond. Daarnaast helpt een gebitsbeschermer om een klap in het gezicht op te vangen, waardoor het risico op een verwonding aan de lip, tong, gezicht of kaak wordt beperkt. Gebitsbeschermers noem je ook wel mondbeschermers, vandaar dat we deze term ook gebruiken.

 

Welke gebitsbeschermers zijn er?

Er zijn in principe drie soorten gebitsbeschermers, waarvan twee in de winkel te koop zijn. De tandarts van uw sporter kan u helpen bij het maken van de juiste keuze. De mondbeschermer moet in ieder geval flexibel, scheurvast en comfortabel zijn. De pasvorm is ook belangrijk en het mag de spraak of ademhaling niet beperken.

 

1: Op maat gemaakte en meest comfortabele gebitsbeschermers

De op maat gemaakte gebitsbeschermers zijn speciaal ontworpen en gemaakt naar de pasvorm van uw gebit. Vaak worden dit soort bitjes voor speciaal voor atleten ontworpen en gemaakt. Ze worden vervaardigd in een tandtechnisch laboratorium in de tandartspraktijk. Uw tandarts maakt een afdruk van uw gebit en construeert vervolgens een model van de gebitsbeschermer. Deze mondbeschermers bieden het meeste comfort en de bescherming omdat ze op maat gemaakt zijn.

 

2: Kook en bijt gebitsbeschermers

De kook en bijt gebitsbeschermers kunnen bij veel sportwinkels, drogisterijen en webshops gekocht worden. Deze mondbeschermers hebben in het algemeen een slechtere pasvorm dan de op maat gemaakte gebitsbeschermers. Je kookt de gebitsbeschermer in water waardoor ze zachter worden. Vervolgens breng je de gebitsbeschermer in en past het zich aan aan de vorm van uw mond.

Het is raadzaam dat u bij dit soort bitjes de instructies van de fabrikant goed doorleest. Bij dit soort mondbeschermers is het maken van een goede pasvorm moeilijk en is de kans op letsel tijdens het vormen groter. Er is dus kans op een verslechterde pasvorm in vergelijking met de gebitsbeschermers vervaardigd in een tandartspraktijk. Hierdoor bieden dit soort gebitbeschermers niet de bescherming die nodig is zoals dat bij op maat gemaakte gebitsbeschermers wel het geval is.

 

3: Kant-en-klaar bitje

De kant-en-klaar bitjes zijn in het productieproces al voorgevormd en gelijk klaar om te dragen. Deze hoef je daarom niet te koken of op maat te laten maken. Doordat ze een standaard vorm hebben, passen ze vaak niet zo goed. Ze kunnen groter of juist kleiner uitvallen en kunnen het ademen en praten moeilijk maken, waardoor ze niet de bescherming kunnen bieden die verwacht kan worden bij gebitsbeschermers die wel op maat zijn gemaakt. Dit kan de kans op letsel daarom vergroten.

 

Kan ik bij DentalZorg een bitje kopen?

U kunt bij ons een op maat gemaakte gebitsbeschermer laten maken. Overleg met een van onze tandartsen over het kiezen van een gebitsbeschermer die de juiste bescherming biedt. Heeft u samen met de tandarts een keuze kunnen maken? Dan kunnen we gelijk starten met het maken van een afdruk. De afdruk zal als basis dienen bij het vervaardigen van de gebitsbeschermer. Meestal kunt u de gebitsbeschermer binnen één week, na de afdruk, ophalen.

 

Wat zijn de kosten van de gebitsbeschermer?

De kosten van gebitsbeschermers kunnen erg verschillen per soort. Zo kunnen de kosten van kant-en-klare bitjes en kook- en bijt gebitsbeschermers erg uiteenlopen. In het geval u een door DentalZorg op gemaakte gebitsbeschermer wilt, dan bedragen de kosten (incl. techniek kosten) hiervoor bij ons ongeveer € 123,10.

 

Wilt u naar aanleiding van dit artikel graag meer informatie? Of zou u graag een afspraak willen maken met een van onze behandelaren om te kijken wat we voor u kunnen betekenen. Vul dat het onderstaand contactformulier in.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders