Iedereen weet dat het hebben van overgewicht niet goed is voor de gezondheid van het lichaam. Maar bij veel mensen is het onbekend dat het ook problemen met het gebit op kan leveren. Wat voor problemen zijn dit en waar moeten patiënten op letten?

Gevolgen hoog lichaamsgewicht

Overgewicht kan voor veel lichamelijke klachten zorgen. U kunt dan denken aan gewrichtsklachten en vermoeidheid, maar ook hebben mensen met een te hoog lichaamsgewicht een grotere kans op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker. Daarnaast is er een hogere kans op het ontstaan van hartziekten en op het ontwikkelen van diabetes type 2. In een eerder artikel Gebitsproblemen door diabetes hebben we al aangegeven welke effecten diabetes kan hebben op het gebit.

Effect overgewicht op gebit

Mensen met overgewicht lopen daarnaast het risico op het ontwikkelen van bepaalde tandvleesaandoeningen. De veroorzaker van dit probleem zijn cytokinen. Dit zijn moleculen die een rol spelen bij de immuunafweer. In tegenstelling tot het lichaam van mensen met een gezond gewicht maakt een te zwaar lichaam voortdurend cytokinen aan. Deze cytokinen zorgen ervoor dat de doorbloeding verminderd wordt, waardoor de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen wordt gestimuleerd. Deze infecties maken op hun beurt weer cytokinen aan, die weer in de bloedbaan terecht komen. Zo ontstaat er een kettingreactie in het lichaam en kunnen verschillende ziekten ontstaan.

Voorkomen en genezen

Zoals altijd is ook in dat geval voorkomen beter dan genezen. Zorgt u ervoor dat u geen overgewicht ontwikkelt en roep op tijd de hulp in van specialisten als het u niet lukt om op een gezond gewicht te blijven. Hebt u eenmaal last van overgewicht, laat uw tandarts of uw mondhygiënist dan goed uw tandvlees in de gaten houden, opdat ontstekingen in het tandvlees zo snel mogelijk worden opgespoord. Op die manier houdt u de kans op een kettingreactie van ziekten zo klein mogelijk.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders