tanden bleken stralend gezicht

Wie wil er nu geen mooi wit en stralend gebit?

Tegenwoordig ziet u het overal en is het de normaalste zaak van wereld: Tanden bleken. Reclames beloven tanden wit als hagel, vaak zelfs in een korte tijd. U kunt al bij de Drogist een bleekpakket kopen om zelf uw tanden te bleken. Of u kunt het bij iemand thuis laten doen. Waarom laten mensen hun tanden bleken? Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Het gebit blijft voor velen het belangrijkste onderdeel van de uitstraling. Het paradepaardje als het ware. En verkleuring van de tanden kan voor schaamte zorgen of een ongemakkelijk gevoel bij het lachen.

 

Wat is tanden bleken eigenlijk?

Tanden bleken is niets meer dan het witter maken van een of meerdere tanden of kiezen. Het gebit bestaat uit tandbeen en glazuur. De kleur wordt door beiden bepaald, namelijk door de kleur van het tandbeen en de dikte van de glazuurlaag. Deze glazuurlaag wordt aangetast door veroudering, maar ook door het consumptiepatroon. Veel roken, koffie drinken of voeding met kleurstoffen zorgen voor tandplak en een aantasting op de tanden. Door je tanden te laten bleken, maak je deze weer mooi wit. Echter, de oorzaak van de verkleuring blijft bestaan. Door je tanden te bleken zorg je er dus niet voor dat je gebit ook weer gezond wordt. Daarnaast kunnen onveilige bleekprocessen schade aanbrengen aan uw gebit en uw mond.

Hieronder de voordelen op een rij:

  • Uw tanden en kiezen zien er witter uit;
  • Gebreken aan het gebit worden mogelijk minder zichtbaar;
  • Simpele procedure;
  • Een enkele dode of verkleurde tand kan dezelfde kleur krijgen

Hieronder de nadelen op een rij:

  • Verkleuring kan op lange termijn terug komen;
  • Huidige vullingen en kronen kunnen afwijken qua kleur;
  • Geen genezend resultaat;
  • Bij zelfde consumptiepatroon geen effect

Wat houdt tanden bleken bij Dentalzorg in?

Bij Dentalzorg passen wij het ‘thuis bleken‘ concept toe, bijvoorbeeld 1 of aantal verkleurde tanden en kiezen. Dit houdt in dat u onder begeleiding de tools krijgt om de behandeling thuis uit te kunnen voeren. De tandarts maakt een afdruk van uw gebit om hiervan een ‘bleeklepel’ te maken. Dit kunt u zien als een bitje van zachte kunststof dat precies over uw gebit valt, maar wel met enige ruimte zodat het bleekgel makkelijk toegepast kan worden. De gel zorgt ervoor dat de tanden uiteindelijk witter worden. Uiteraard krijgt u van te voren een goede instructie hoe u dit thuis zelf kunt doen. Als u wilt bleken, dan is ons advies om thuis te bleken. Dit is namelijk de meeste duurzame en effectieve methode.

Let wel, een behandelaar bij Dentalzorg zal u nooit adviseren om vanuit medische redenen uw tanden te laten bleken. Het is en blijft een cosmetische toepassing. Bleekprocessen die niet veilig zijn, kunnen uw gebit en mond ernstig schaden. Verder heeft een verkleuring van het gebit in bijna alle gevallen een oorzaak waarbij de mondhygiënist u juist beter kan helpen. Het voordeel hiervan is dat dit veel meer effect heeft op lange termijn en uw gebit wordt met de nadruk op ‘gezond’ behandeld.

 

Welke bleekmethoden zijn er?

Bleken van binnenuit bij ‘dode’ tanden

Eerst maakt de tandarts de tand open. In de verkleurde dode tand brengt de tandarts een papje aan met een blekend middel. Dit papje heeft enkele dagen een blekende werking. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling één of verschillende keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling.

 

Bleken van buitenaf bij ‘levende’ tanden

Thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of monghygiënist

Egale, niet te ernstige verkleuringen kunnen van buitenaf worden gebleekt. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt uw tandarts of mondhygiënist een afdruk van uw gebit.
Hierop maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit. Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de blekende stof (peroxide). U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Meestal zult u de bleeklepel ’s nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. Tijdens het bleken, kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg uw tandarts als deze klacht optreedt.

 

Onder begeleiding thuis bleken

Onderzoek heeft aangetoond dat het buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets minder hard is. Het zuur in de bleekgel tast het glazuur licht en oppervlakkig aan. Het nadeel is vergelijkbaar met de schade aan een tand die enige tijd in contact is geweest met frisdrank. Deze veranderingen van het glazuur herstellen, zodra het glazuur in contact komt met speeksel. Spoel uw mond direct na het bleken met een fluoride spoelmiddel. Thuis bleken onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist heeft, indien u de aanwijzingen opvolgt, zal geen blijvende nadelige gevolgen.

 

Bleken in de tandartspraktijk

Bleken in de tandartspraktijk gebeurt vaak bij lokale verkleuringen. De tandarts gebruikt in zijn praktijk aanzienlijk hogere concentraties peroxide dan bij de thuisbleekmethode. Vaak gebruikt hij een bleeklamp of soms een laser, waardoor het bleekproces sneller gaat. Het voordeel van deze techniek is de snelheid waarmee het gaat. De hogere kosten zijn vooral een nadeel. Bovendien geeft deze methode vaker gevoeligheid van tanden en tandvlees.

De hoge concentraties peroxide tasten de slijmvliezen (het tandvlees en wangen) aan. Daarom worden het tandvlees en de wangen bij deze methode goed beschermd. Nadat de tandvleesbescherming is verwijderd, blijkt soms toch lekkage te hebben plaatsgevonden. Hierdoor ontstaan witte ‘brand’plekken op het tandvlees, tong of lippen. Deze verdwijnen vanzelf binnen enkele uren. De aantasting van het glazuur is minimaal en vergelijkbaar met de effecten van de thuisbleekmethode.

 

Hoe lang duurt een bleekbehandeling?

De lengte van een bleekbehandeling hangt af van de bleekmethode. Bij de thuisbleekmethode duurt het meestal twee weken voordat u een gewenst resultaat bereikt.

 

Meer informatie?

Uiteraard bieden wij tanden bleken op een zeer professionele manier aan, als u hiervoor wilt kiezen. Wij denken graag met u mee. Toch vinden wij het belangrijk dat u van tevoren weet wat tanden bleken precies voor u inhoudt. Net als u hebben wij baat bij een gezond en hygiënisch gebit. Neem daarom met DentalZorg contact op als u meer wilt weten over tanden bleken. U kunt ook het onderstaande formulier invullen en dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.

Bekijk ons team van specalisten

Contactformulier

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

Zelf bleken kan onveilig zijn. In sommige winkels en vooral via internet zijn diverse bleekproducten te koop. Deze producten zijn niet specifiek voor uw gebit gemaakt. Als een bleeklepel niet goed om uw tanden en kiezen past, kan het blekende middel (waterstofperoxide) op uw tandvlees terechtkomen. Dat kan pijn veroorzaken en schade aanrichten. Veel producten werken niet goed of bevatten (te) hoge concentraties peroxide. Als u uw tanden wilt bleken, doe dat dan altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.

 

Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die moet vaststellen dat uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en dat uw vullingen niet lekken. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Hebt u veel kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen? Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Uw tandarts of mondhygiënist zal beoordelen of tanden bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale behandeling. Raadpleeg hiervoor uw tandarts.