Het voorkomen van cariës is de sleutel in de strijd tegen gaatjes en het behoud van een gezond gebit. Het is algemeen bekend dat fluoridetandpasta een goed middel is om tandbederf tegen te gaan. Onderzoekers richten zich nu ook op onderzoek naar het belang van de PH-waarde in de mond.

PH-waarde

Het speeksel in onze mond heeft van nature een PH-waarde die ervoor zorgt dat tandbederf bestreden wordt. Door eten en drinken daalt de PH-waarde in de mond en verzwakt het tandglazuur. Hierdoor kunnen bacteriën hun slag slaan en kunnen er gaatjes ontstaan. Onderzoekers zijn nu aan het kijken hoe de PH-waarde de micro-organismen in onze mond regelt.

Immers, als er achterhaald kan worden hoe de PH precies als regelaar werkt, dan ontstaat er ook meer inzicht in het begin van aandoeningen als tanderosie en cariës. Als de PH-waarde na eten en drinken meteen hersteld kan worden naar het neutrale niveau, dan blijft het gebit dus veel beter beschermd tegen bacteriën.

Gaatjes voorkomen

Er is daarom een speciale spray ontwikkeld die er voor moet zorgen dat de PH-waarde meteen weer herstelt, nadat er iets gegeten of gedronken is. Wilt u ook zonder het gebruik van de spray zoveel mogelijk gaatjes voorkomen? Zorg er dan voor dat u niet te veel eetmomenten op een dag hebt. Iedere keer dat u eet of iets anders drinkt dan water, wordt de PH-waarde in uw mond immers veranderd en wordt het glazuur zachter. Het duurt minstens dertig minuten voor de PH-waarde weer het goede niveau heeft gekregen. Daarom is het ook van belang om niet meteen tanden te poetsen na iets gegeten te hebben. De PH-waarde is dan nog zuur en het glazuur nog zacht, waardoor u als het ware het glazuur beschadigd door te poetsen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders