Vrouw heeft kaakpijn
Vrouw heeft kaakpijn

Het komt minder vaak voor dan kiespijn of tandpijn, maar het is net zo slopend en vervelend als deze twee. We hebben het dan over kaakpijn. Kaakpijn of pijn in de kaakgewrichten kunnen het vermogen om te eten en te drinken enorm aantasten. De meeste kaakgewrichtspijn komt door een afwijking of letsel aan de gewrichten van de kaak. Maar er zijn ook veel andere oorzaken die dit probleem kunnen veroorzaken. In dit artikel kijken we naar de oorzaken, de oplossingen en de rol van de tandarts bij pijn in de kaak.

Oorzaken van kaakpijn

1. Temporomandibulaire disfunctie (TMD)

Dit is de meest voorkomende oorzaak van kaakpijn en staat ook bekend als TMJ. De temporomandibulaire gewrichten zijn de scharnierverbindingen aan beide kanten van de kaak. Bij een TMD werkt één (of beide) van de scharnierverbindingen niet goed. Omdat deze scharnierverbindingen dicht tegen de oor aan liggen, kan de pijn te voelen zijn in de oren. Naast kaakpijn zijn er ook andere oorzaken die ten grondslag liggen van TMD, zoals letsel aan het kaakgewricht en overmatige stimulatie van het kaakgewricht

2. Clusterhoofdpijnen

Clusterhoofdpijnen zijn een van de meest pijnlijke hoofdpijnen. Dit is een typische hoofdpijn waarbij de pijn zich achter of rond de ogen bevindt. Soms kan de pijn ook doortrekken naar de kaak. Andersom is ook mogelijk, waarbij kaakpijn doortrekt naar het hoofd.

3. Sinus hoofdpijn

Sinussen zijn holtes die zich in het gezicht bevinden. In totaal zijn er vier sinussen in de holtes van beide kanten van het aangezicht. Een van die sinussen is de kaaksinus. Deze bevindt zich onder de ogen, dicht bij de tandwortels. Als deze holtes ontstoken raken door bijvoorbeeld een virus of bacterie, dan kan dit resulteren in een overvloed aan slijm, wat weer druk uitoefent op de kaakgewrichten en andere delen van het gezicht, zoals de oren en ogen. Kaakpijn veroorzaakt door sinusontstekingen brengt vaak ook andere klachten met zich mee. Andere symptomen zijn: een lopende neus, hoest, koorts en vermoeidheid.

4. Tandpijn

Soms kunnen ernstige tandinfecties, bekend als tandabcessen, pijn veroorzaken die naar de kaak straalt. Ook veelvuldig knarsen (bruxisme) kan leiden tot kaakgewrichtsklachten.

5. Trigeminus neuralgie (aangezichtspijn)

Dit zijn korte, maar heftige pijnaanvallen in het aangezicht. De aanvallen komen tot stand door verschillende prikkels bij onder andere de neus, praten, eten, wassen en aanrakingen. De druk van deze pijnaanvallen kan ook ernstige kaakpijn veroorzaken.

Kaakpijn door mondmaskers

Volgens Het Nieuwsblad is het aantal patiënten met kaakklachten sinds de coronacrisis gestegen. Vooral verkeerd gebruik van de mondmasker schijnt een oorzaak hiervoor te zijn, maar ook de druk van de mondmasker op de kaken. Er wordt daarom geadviseerd om een passend mondmasker te gebruiken, omdat we de mondmasker vaak met de kaak proberen te corrigeren als die afzakt. Ook is het belangrijk om een ontspannen kaakpositie aan te houden bij het dragen van een mondkapje. Houd hiervoor uw mond vast op de “N” wanneer u ‘Nee’ of ‘Niet’ zegt. Kijk bij punt drie hier beneden wat u kunt doen bij kaakklachten als gevolg van mondmaskers.

Wat kunt u doen tegen kaakpijn?

1. Breng vochtige heatpacks of icepacks aan

Dit kan op twee manieren. Plaats ijs in een plastic zak, wikkel het in een dun kledingstuk en houd het ongeveer 10 minuten tegen het gezicht. Haal het er vervolgens voor 10 minuten weer af, voordat u het weer aanbrengt. Een andere manier is om een washandje warm te maken met warm water en dat vervolgens aanbrengen op het gebied rondom de kaak. Herhaal dit een aantal keer. De vochtige warmte brengt de overactieve kaakspieren tot rust en verzachten de pijn. Herhaal dit meerdere malen per dag

2. Pijnstillers

Pijnstillers als ibuprofen en paracetamol kunnen helpen de pijn in de kaken en ongemakkelijkheid te verminderen.

3. Masseer het aangetaste kaakgewricht.

Druk hiervoor met beleid op de zere gebieden van de kaak met de wijs- en middelvinger, zoals bijvoorbeeld het gebied net voor uw oren waar de kaakgewrichten elkaar ontmoeten. Wrijf het gebied in een roterende beweging circa vijf tot tien keer met beleid in. Open vervolgens uw mond en herhaal de oefening. Het masseren van de spieren aan de zijde van nek kan ook helpen om de druk te verlagen. Er zijn verschillende masseertechnieken. Raadpleeg voor meer instructies uw tandarts of huisarts.

4. Verminder stress.

Kaakgewrichtsklachten kunnen ook een gevolg zijn van stress. Door het gebruik van stress verlichtende technieken kunnen klemmende en pijnlijke kaken verminderd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan yoga, meditatie en spirituele sessies.

5. Vermijd ‘taai’ voedsel.

Taai, hard of crunchy voedsel vragen een hoge tol van uw kaakgewichten en leiden tot kaakpijn op een later moment. Vermijd met name appels, taai vlees, kauwgom en ijs.

 

Wat kan de tandarts betekenen in het geval van ernstige pijn in de kaak?

Bij aanhoudende pijn is het verstandig om de kaak te laten bekijken door de tandarts. De tandarts kan dan een betere diagnose vaststellen door:

  • te luisteren naar en te voelen aan uw kaak, wanneer u de mond opent of sluit;
  • de beweging van de kaak te observeren en bekijken hoe ver u de mond kan openen;
  • de gebieden rondom uw kaak te inspecteren en nalopen op pijn en/of ongemakkelijkheden.

Als uw tandarts een probleem vermoedt, dan kan de tandarts het volgende uitvoeren:

  • Röntgenfoto’s maken van uw tanden en kaak.
  • Een CT scan maken om gedetailleerde weergave van uw botten en gewrichten in kaart te brengen.
  • Een doorverwijzing opstellen voor een MRI scan om problemen met de kaak en omliggende gebieden helder(der) te krijgen.

 

In samenvatting, kaakpijn is een vaak onderschat en hinderlijk ongemak dat diverse bronnen kan hebben, variërend van temporomandibulaire disfunctie tot sinusinfecties en zelfs het dragen van mondmaskers tijdens de coronacrisis. Het is van uiterst belang om passende maatregelen te nemen om kaakpijn te verlichten en te voorkomen. Van vochtige heatpacks tot pijnstillers en stressverminderingstechnieken, er zijn tal van opties beschikbaar om de pijn te verzachten en het dagelijks leven te hervatten.

Wanneer de kaakpijn aanhoudt, is het verstandig om professioneel advies in te winnen bij uw tandarts. Zij kunnen de oorzaak van de pijn vaststellen en de nodige stappen ondernemen, zoals het nemen van röntgenfoto’s of het doorverwijzen naar meer gespecialiseerde beeldvormingstechnieken, om een doeltreffende behandeling te bieden.

Het is van essentieel belang om kaakpijn serieus te nemen en niet te onderschatten, aangezien het aanzienlijke invloed kan hebben op uw levenskwaliteit. Het begrijpen van de oorzaken en beschikbare oplossingen, in samenwerking met de deskundigheid van een tandarts, kan bijdragen aan een doeltreffende aanpak van dit onaangename probleem.

 

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders