Vegetarisch veganistisch gezond eten
Vegetarisch veganistisch gezond eten

Het volgen van een plantaardig dieet is aanzienlijk populairder geworden. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen dat vegetarisch of veganistisch is gaan eten in de afgelopen 2 jaar met 150% is gestegen.

Een van de redenen van de stijging is dat steeds meer mensen kritisch kijken naar de toename van de vleesconsumptie en -productie en willen de negatieve impact hiervan verminderen. Er zijn ook gezondheidsredenen waardoor mensen vegetarisch gaan eten, waaronder het verlagen van de cholesterolgehalte.

Het effect van een veganistisch of vegetarisch dieet

Veganist zijn, betekent dat u een levensstijl of dieet volgt dat volledig vrij is van dierlijke producten. Behalve dat veganisten geen vlees eten, vermijden ze ook producten als eieren en zuivelproducten. Een veganistisch of vegetarisch dieet kan een goede bijdrage zijn aan je gezondheid. Of u nu veganistisch, vegetarisch of vlees eet, het is wetenschappelijk bewezen dat het eten van veel plantaardig voedsel een grote bijdrage heeft aan een gezonde levensstijl.

Hoewel een veganistisch of vegetarisch dieet over het algemeen een gezonde levensstijl is, kunnen er risico’s aan verbonden zijn. Wanneer u bepaalde voedingsmiddelen verwijdert uit uw eetpatroon kan dit een tekort geven aan belangrijke vitamines en voedingsstoffen, bijvoorbeeld vitamine D en calcium. Deze voedingsstoffen bieden essentiële ondersteuning voor uw gebit en mondgezondheid. De gezondheid van uw kaakbotten (inclusief de gezondheid van uw tanden) kunnen lijden onder een veganistisch of vegetarisch dieet als u niet oppast.

Onderzoek naar het negatieve effect op de mondgezondheid

Studies* hebben aangetoond dat veganisten en vegetariërs veel meer kans hebben op tandbederf, zuurdere pH-waarden in de mond en een gebrek aan speekselproductie dan niet vegetariërs.

In een studie** met de titel “Orale implicaties van het veganistische dieet” zijn 15 proefpersonen beoordeeld die gedurende ten minste 18 maanden een veganistisch dieet hadden gevolgd. Hun mondgezondheid werd vergeleken met 15 proefpersonen die een alles omvattend dieet volgden, dus ook vlees, eieren en zuivel. De resultaten toonden aan dat er een grotere aanwezigheid was van demineralisatie in de tanden van de veganistische groep in vergelijking met de andere groep. Verder was de pH waarde van het speeksel in de laatstgenoemde groep aanzienlijk neutraler en beter op peil.

Hoewel de bovengenoemde studie zich nog in een vroeg stadium bevindt, suggereert het dat veganisten een veel grotere kans hebben op een slechtere tandheelkundige gezondheid dan niet-veganisten.

Overweegt u of volgt u al een plantaardig dieet en vraagt u zich af welke gevolgen dit heeft voor uw gebit en hoe u zich kunt beschermen tegen de negatieve effecten van het dieet? Dan zijn er verschillende manieren om uw dieet aan te vullen en te zorgen voor een goede bijdrage van uw mondgezondheid. Hieronder leest u meer informatie over de tekorten en hoe u deze tekorten kunt aanvullen.

Vitamine D-tekort door gebrek aan zon, eieren, melk en vis

Vitamine D is nodig om calcium op te nemen wat bijdraagt aan gezonde tanden. Calcium is een belangrijk mineraal voor het versterken van uw tanden. Tevens beschermt het uw glazuur tegen gaatjes. De beste bronnen van vitamine D zijn de zon, eieren, vette vis (zoals zalm) en verrijkte melk. Kies in plaats van vette vis, kaas en melk voor veganistische opties zoals versterkte amandelmelk, sojamelk of rijstmelk.

Andere bronnen zijn onder meer paksoi, tofu, sojabonen, met calcium verrijkte notenmelk, boerenkool, broccoli en amandelen. Controleer altijd de verpakking om te zien of deze is verrijkt met vitamine D. U kunt vitamine D ook van nature krijgen door dagelijks buiten in de zon te zijn. Vergeet niet om zonnebrandcrème te gebruiken op de zeer zonnige dagen.

Gebrek aan aminozuren

Een veganistisch dieet kan leiden tot een tekort aan belangrijke aminozuren, zoals arginine dat voorkomt in vlees, gevogelte, zuivelproducten en vis. Arganine helpt gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen door tandplak af te breken. Hoewel aminozuren in grotere hoeveelheden in vlees worden aangetroffen, zijn sojaproducten, kikkererwten, linzen en pompoenpitten, goede plantaardige alternatieven.

U kunt uw tanden ook sterk houden door voedsel te eten dat kalium bevat, dat het zuurgehalte in uw bloed regelt. Zonder deze controle kan een teveel aan zuur de calciumspiegels in uw botten en tanden verlagen. Goede veganistische bronnen van kalium zijn onder meer avocado’s, bananen, aardappelen, pruimen, zoete aardappelen, snijbiet en tomaten.

Vitamine b12 tekort

De essentiële vitamine helpt bij de opbouw van rode bloedcellen. Zonder deze opbouw kunt u zich verdoofd en pijnlijk voelen en last hebben van korte adem. Een vitamine B12-tekort kan ook leiden tot depressie, geheugenverlies en paranoia.

Dierlijke producten vormen de meeste natuurlijke bronnen van vitamine B12. Toch kunnen veganisten zeewier (nori) gebruiken voor een goed plantaardig alternatief. Er zijn verder B12-verrijkte granen, gisten, plantenmelk en sojaproducten verkrijgbaar. Deze geven u echter mogelijk niet genoeg vitamine B12 en het kan zijn dat u dit aan dient te vullen met supplementen om uw gezondheid op peil te houden.

Voorkom een droge mond met veganistische bronnen van vitamine A

Vitamine A houdt uw slijmvliezen gezond en helpt een droge mond te voorkomen. Uitstekende bronnen van vitamine A zijn feloranje voedingsmiddelen zoals abrikozen, meloen, wortelen, pompoen en zoete aardappelen. Bladgroen voedsel, waaronder boerenkool, boerenkool en spinazie, zijn ook geweldige bronnen van vitamine A.

Help uw lichaam te genezen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K

Uw lichaam geneest het gemakkelijkst als u voldoende vitamine K binnenkrijgt. Zonder voldoende vitamine K kunt u gemakkelijker bloeden en kan het langer duren om te genezen na een blessure of een operatie. U kunt de genezingsprocessen van uw lichaam stimuleren door groene groenten te eten, waaronder broccoli, spruitjes, boerenkool, boerenkool, peterselie en spinazie – allemaal geweldige bronnen van vitamine K.

Geef uw mondhygiëne de juiste aandacht en bezoek uw tandarts regelmatig

Neem na het eten 20 seconden de tijd om uw mond krachtig met water te spoelen om overgebleven voedseldeeltjes en zuur te verwijderen. Flos uw tanden dagelijks en poets ze twee keer per dag gedurende twee minuten – en plan natuurlijk regelmatig uw tanden en tandheelkundige controles. Uw mondgezondheid maakt deel uit van uw algehele gezondheid!

 

Bronnen
• *National Library of Medicine
• **Researchgate

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

[Sassy_Social_Share]

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders