reinigen van gebitsprothese

Hebt u een gebitsprothese? Dan is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt en reinigt. Maar hoe doet u dit nu precies? In onze vorige blog gaven we al aan welke middelen u absoluut niet moet gebruiken voor de reiniging en welke juist wel. In dit laatste bericht over protheses geven we u nog een aantal laatste tips.

Overkappingsprothese

Hebt u een overkappingsprothese, dan is het nuttig om af en toe choorhexidinegel te gebruiken. Hiermee worden de tanden, kiezen of wortels, waarop de prothese steunt, beschermd tegen cariës en tegen een tandvleesontsteking.

Mondholte

Bij het dragen van een gebitsprothese is het niet alleen belangrijk om de prothese schoon te houden, ook de mond dient goed te worden verzorgd. Het reinigen van de tong en het tandvlees is belangrijk voor een schone en gezonde mond.

Bewaren van de gebitsprothese

Draag de gebitsprothese nooit als u gaat slapen, omdat dit ontstekingen kan veroorzaken. In plaats daarvan kunt u uw gebitsprothese ’s nachts het beste in een paar druppels lauw water bewaren. Te veel water kan echter zorgen voor verkalking, terwijl de gebitsprothese zonder water juist uitdroogt. Dit laatste zorgt ervoor dat tandplak en speeksel indrogen en tandsteen zich kan vormen. Sommige mensen hebben de gewoonte om in hun slaap te tandenknarsen of om de kiezen steven op elkaar te bijten. Dit kan een aanzienlijke druk veroorzaken op de plaat- of frameprothese en het tandvlees.Spoel uw gebitsprothese altijd weer goed af met water, wanneer u deze de volgende dag weer in doet.

Professionele reiniging

U kunt uw kunstgebit professioneel laten reinigen door de tandarts, mondhygiënist of technieker. Tandarts en mondhygiënist kunnen een ultrasoon bad of polijstpasta gebruiken voor de reiniging. De technieker is natuurlijk de echte specialist en bij hem of haar kunt u dus ook het best terecht voor een professionele reiniging van uw kunstgebit.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders