kunstgebit in glas
lachende vrouw met een kunstgebit

Heeft u net een nieuw kunstgebit? Lijkt uw hele mondinhoud in beslag te zijn genomen? En voelt het alsof uw lippen naar buiten worden geduwd? Maakt u zich geen zorgen. Dit is volkomen normaal. Het kost namelijk wat tijd om te wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Het kan een maand tot twee maanden duren voordat u zich comfortabel voelt in uw nieuwe kunstgebit. Uw tandarts of tand technicus zal u in deze beginperiode goed begeleiden. Een nacontrole en periode controle voor uw kunstgebit is daarom een belangrijke zaak.

Toename van speeksel

U mond moet nog wennen aan het kunstgebit. In het begin zult u een aanzienlijke toename van speekselaanmaak observeren. Ook dit is een natuurlijke reactie voor wanneer iets in uw mond terecht komt. Probeer genoeg water te drinken. Dit zal de toename van speeksel doen verminderen. Een andere tip is om op een snoepje te zuigen. Dit zorgt ervoor dat het speeksel op een natuurlijke manier wordt geslikt.

Uiterlijk

Een nieuw kunstgebit kan zorgen voor een voller en minder ingevallen gezicht. Dit zal even wennen zijn voor u en de mensen om u heen. Maar laat dit u niet tegen houden om u goed te voelen. U kunt immers weer lachen met een set prachtige tanden.

Eten met een kunstgebit

Eten met uw nieuwe kunstgebit is wat onwennig. Uw tong, lippen en wangen hebben wat tijd nodig om zich te vormen naar de nieuwe positie van uw kunstgebit. Vermijd de eerste paar dagen vooral het eten van hard, knapperig en plakkerig voedsel, zoals rauwe groenten, chips en vlees. Eet zacht voedsel welke makkelijk te kauwen is, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Neem de tijd om te eten en snij uw eten in kleine stukjes. Er is natuurlijk een neiging om te kauwen met een kant van de mond. Dit is natuurlijk, maar probeert u vooral beide kanten te gebruiken voor het kauwen van voedsel.

Enkele tips voor bij het eten met een kunstgebit:

  • Kauw omhoog en omlaag, in plaats van zijwaartse bewegingen.
  • Snij uw eten in kleine stukjes en eet langzaam
  • Kauw met beide kanten van u mond tegelijkertijd
  • Vermijd het bijeen brengen van het voorste ondergebit naar het bovenste gedeelte van het boven gebit.
  • Vermijd in het begin knapperig, hard en plakkerig voedsel.
  • Neem een glas water bij het eten. Dit verminderd de hoeveelheid voedsel die blijft plakken aan uw kunstgebit.

Praten

Wennen aan een kunstgebit kost tijd. U zult misschien moeite hebben met praten. Dit is echter niet zo merkbaar bij anderen dan u zelf denkt. Uw tong, lippen en wangen hebben wat tijd nodig om zich aan te passen aan het kunstgebit. Het uitspreken van bepaalde klanken kan in het begin lastig zijn. En het zal lijken alsof u met een volle mond praat. Oefen daarom met het uitspreken van woorden en lees de eerste paar dagen hardop, totdat u gewend bent geraakt.

Pijn door een nieuw kunstgebit

In het begin kan een nieuw kunstgebit een beetje pijnlijk zijn. Uw mond moet namelijk wennen aan de vorm van het gebit. Door de vorm en grootte kunt u last krijgen van bepaalde drukplaatsen en zere plekken onder en rond uw kunstgebit. Het spoelen van de mond met warm zoutwater kan zorgen voor wat rust. Als de pasvorm echt niet fijn aanvoelt en voor veel problemen zorgt, neem dan contact op met uw tandarts, zodat zij u kunnen helpen. Klein aanpassingen kunnen dan gemaakt worden om een betere pasvorm te verkrijgen. Het is ook afgeraden om te bijten op uw kunstgebit, ook al is dit om het gebit goed op zijn plaats te krijgen. Dit kan schade brengen aan uw mond en kunstgebit. Ga nooit zelf klussen aan uw kunstgebit!

Kleefpasta, kleefpoeders en andere hulpmiddelen

Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en ‘voeringen’ op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Die middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Doe nooit watjes onder uw kunstgebit. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Gaat uw kunstgebit loszitten? Ga dan naar uw behandelaar. Hij ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u het beste advies geven.

Onderhouden kunstgebit

Het is belangrijk om uw kunstgebit dagelijks te onderhouden om de opbouw van smet te voorkomen en natuurlijk om een goede mondhygiëne te behouden. De meeste problemen met kunstgebitten ontstaan doordat de dragers deze niet goed onderhouden. Wij hebben speciaal hiervoor een artikel opgesteld waarin u kunt lezen hoe u uw kunstgebit prothese kan reinigen en wat u kunt doen om deze te onderhouden.

Heeft u vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders