Een frisse adem wil iedereen, maar is uw adem ook fris? Ongeveer twintig procent van de mensen heeft namelijk last van een slechte adem, ook wel halitose genoemd. Dit is erg vervelend, omdat veel personen dit zelf niet bemerken, maar de personen in hun omgeving merken het juist wel. Sommige mensen met een slechte adem hebben er zo veel last van, dat ze erdoor gehinderd worden in hun sociale en intieme contacten. Er is een eenvoudige en betrouwbare manier om erachter te komen of u last hebt van een slechte adem. Vraag het aan uw partner, een andere vertrouwde persoon, uw tandarts of uw mondhygiënist. Wat kunt u tegen een slechte mondgeur doen, als u weet dat u er last van heeft? In dit artikel gaan wij nader in op de oorzaken en de oplossingen.

Oorzaken van een slechte adem

Hoe ontstaat een slechte adem? Er zijn verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand last heeft van een slechte adem. Zo kunnen tandvleesontstekingen, abcessen en een slechte mondhygiëne de reden zijn van de onaangename geur. In veel gevallen zijn bacteriën en tandplaque op de tong echter de boosdoeners.

Zelfs bij een perfecte mondhygiëne kan een slechte mondgeur ontstaan. Soms zorgen chemische processen in het bloed ervoor dat de lucht afkomstig uit de longen onaangenaam ruikt. Iemand ruikt dan uit zowel de neus als de mond. Een ontsteking in de keel of neusbijholte kan hiervan de veroorzaker zijn. Bovendien denken veel mensen dat een slechte mondgeur vanuit de maag komt. Dit is echter bijna nooit het geval. Gaat u naar uw tandarts of uw mondhygiënist voor advies over een slechte adem. Zij kunnen bepalen of een verwijzing naar een huisarts of een specialist noodzakelijk is.

Een slechte adem verhelpen

Verschillende oorzaken vragen natuurlijk om verschillende soorten oplossingen. Bij een slechte mondhygiëne ligt de oplossing uiteraard in beter poetsen, flossen en stoken. Ligt de oorzaak van een slechte adem in tandplaque en bacteriën op de tong, dan ligt de oplossing in het verwijderen daarvan. Verder kan het ook voorkomen dat een ontsteking of een abces de boosdoener is. Dit zal dan moeten worden verwijderd om de slechte adem de das om te doen.

Middelen tegen een slechte adem

Er bestaan verschillende middelen tegen een slechte adem (halitose), maar die laat zich echter niet verhelpen met frisse snoepjes, kauwgom of sprays. Vanwege de muntsmaak hebt u het gevoel dat uw adem fris is, maar dat gevoel bedriegt. De verfrissing van uw mond kan uw slechte mondgeur slechts gedeeltelijk verdoezelen en meestal slechts voor enkele minuten. Bovendien helpt het niet om vaker of harder uw tanden te poetsen en ook mondspoelmiddelen die niet nadrukkelijk zijn ontwikkeld om een slechte adem te verhelpen, werken niet.

Wanneer de bacteriën in de mond een slechte adem veroorzaken, dan dienen deze te worden bestreden. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt. Zo zijn er speciale schrapers verkrijgbaar, waarmee u uw tong eenvoudig zelf kunt schoonmaken. Ook zijn er speciale tandpasta’s, mondsprays en gorgelmiddelen op de markt. Zorgt u er wel altijd voor dat u een goed product koopt, dat nadrukkelijk is ontwikkeld om de slechte adem te bestrijden. Alleen de goede producten lossen het probleem echt op, terwijl de andere middelen alleen maar met een frisse smaak en geur de slechte adem maskeren.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders