Tandverlies rokende vrouw

Iedereen weet dat roken de gezondheid veel schade toe kan brengen. Het verband met verschillende vormen van kanker is aangetoond en ook kan men last krijgen van ademhalingsproblemen, een ongezond ogende huid en dichtgeslibde aderen. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat roken ook erg slecht is voor het gebit.

Effect van roken op het gebit

Welke gevolgen kan roken dan precies hebben voor het gebit? In de eerste plaats leidt het tot een verkleuring van de tanden, rokers zijn al snel te herkennen aan hun gelige tanden. Daarnaast kan het roken zorgen voor meer cariës, tandvleesontstekingen en mondkanker. Tot slot kan het tot gevolg hebben dat uw tanden en kiezen los gaan raken.

Mondkanker

Bovengenoemde zaken kunnen uiteraard ernstige gevolgen met zich meebrengen voor de algehele gezondheid. Het aantal gevallen van mondkanker als gevolg van roken stijgt al jaren. Doordat mensen zich er echter te weinig bewust zijn van deze vorm van kanker, wordt deze vaak zeer laat opgemerkt, met alle nadelige gevolgen van dien.

Losse tanden en kiezen

Het hebben van losse tanden en kiezen als gevolg van roken lijkt een probleem dat goed oplosbaar is. Door het plaatsen van een kunstgebit of implantaten hebt u immers weer snel een helemaal nieuw gebit. Op de plaatsen waar u geen eigen tanden en kiezen meer hebt, kan echter het probleem ontstaan van een te dun wordend kaakbot. Dit kan uiteindelijk leiden tot de noodzaak van een bottransplantatie.

Tandvleesontstekingen

Ontstekingen aan het tandvlees worden door veel mensen gezien als een niet zo ernstig probleem. Maar wist u echter dat een ernstige ontsteking kan leiden tot bijvoorbeeld erectieproblemen en nierziekten.

Stoppen met roken

Het is dus ook zeer aan te raden om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Lukt u dit zelf niet, neem dan eens contact op met uw huisarts. Deze kan u verschillende programma’s of methoden aanraden die u kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Meer tandplaque en tandsteen

Op en tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees ontstaat tandplaque. Dit nauwelijks zichtbare wit-gelige laagje bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plaque. Tandplaque veroorzaakt ontstoken tandvlees, dat pijnlijk is en bloedt bij aanraking, bijvoorbeeld met een tandenborstel.

Rokers hebben vaak meer tandplaque en tandsteen dan niet-rokers en daardoor meer kans op tandvleesontstekingen. Bovendien zijn de tandvleesontstekingen bij hen vaak ernstiger en slaat een behandeling ervan doorgaans minder goed aan.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders