verband tussen roken en gaatjes

Iedereen weet dat roken slecht voor de gezondheid is en ook het verband tussen roken en tandvleesontstekingen wordt vaak gelegd. Er is echter nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van nicotine op de tanden zelf.

Roken is schadelijk

Uit vele onderzoeken is al gebleken dat roken een zeer slecht effect heeft op het lichaam. Zo worden de longen vervuild en ook voor de bloedvaten heeft het negatieve gevolgen. Rokers lopen daarom ook een hogere kans op hart- en vaatziekten en op verschillende vormen van kanker. Ook is uit eerder onderzoek al gebleken dat roken ervoor zorgde dat mensen sneller last kregen van een tandvleesontsteking. Naar het effect van roken op het gebit zelf is nog maar weinig onderzoek gedaan.

Onderzoek naar effect roken

Door wetenschappers is nu echter een begin gemaakt met een onderzoek naar een mogelijk verband tussen roken en het ontstaan van gaatjes in tanden en kiezen (tandcariës). Zij onderzochten wat voor effect nicotine heeft op de groei van bepaalde bacteriën.

Uit dit eerste onderzoek bleek dat het roken van sigaretten zeer zeker invloed heeft op de bacteriën in de mond. Het bleek dat nicotine ervoor zorgt dat er meer bacteriën in de mond aanwezig waren en bovendien dat deze in hogere concentraties voorkomen. Voor harde conclusies zal er nog meer onderzoek gedaan moet worden, maar alles lijkt er op te wijzen dat roken ervoor kan zorgen dat er sneller gaatjes ontstaan.

Stoppen met roken

Er waren al veel redenen om te stoppen met roken, vanwege de vele nadelige effecten op het lichaam. De uitkomsten van dit onderzoek geven nog een reden om de sigaretten te verbannen. Wilt u graag stoppen met roken, maar lukt u dit zelf niet? Vraag dan uw huisarts om hulp, deze kan u doorverwijzen naar instanties die u kunnen helpen bij uw poging om te stoppen.