misvattingen over gaatjes

Eerder deze week schreven we over de verschillende fabels die er bestaan over het tandenpoetsen bij kinderen. Ook over gaatjes doen er heel wat misvattingen de ronde. Hier bespreken we een paar misvattingen met betrekking tot gaatjes.

1. Gaatjes zijn erfelijk bepaald

Veel ouders denken dat hun kind gaatjes heeft, omdat zijzelf ook vaak gaatjes hebben. Met erfelijke aanleg heeft dit echter weinig te maken. Gaatjes ontstaan namelijk dor een combinatie van veel verschillende eet- en drinkmomenten en de gebitsverzorging. Doordat poetsgewoonten en eet- en drinkgewoonten wel overgedragen worden in een gezin, is het wel vaak het geval dat als ouders veel gaatjes hebben, hun kinderen dit ook hebben.

2. Snoep leidt tot gaatjes

Natuurlijk bevat snoep veel suikers en zuren die het glazuur aantasten en zo voor gaatjes zorgen. Maar belangrijker dan hoeveel er gesnoept wordt, is hoeveel eet- en drinkmomenten er genomen worden. Als er veel momenten zijn waarop er gegeten of gedronken wordt, heeft het gebit te weinig tijd om te herstellen en zullen er gaatjes ontstaan. Vaak wordt er bovendien vergeten dat niet alleen snoep schadelijke stoffen voor het gebit bevat, maar dat deze zuren en suikers ook zitten in andere etenswaren en dranken.

3. Gaatjes in het melkgebit zijn geen probleem

Een groot misverstand dat over het melkgebit bestaat, is dat gaatjes in melktanden en kiezen geen probleem zijn. Het gebit moet immers toch nog wisselen? Maar gaatjes zijn ook in het melkgebit al problematisch. In de eerste plaats omdat kinderen toch heel wat jaren met deze tanden en kiezen moeten doen en gaatjes dan voor pijn kan gaan zorgen. In de tweede plaats omdat gaatjes kunnen leiden tot ontstekingen, die de tand of kies eronder kan beschadigen. Op die manier is het volwassen gebit al beschadigd voordat het doorgekomen is. Ook gaatjes in het melkgebit moeten dus voorkomen worden en als er eenmaal gaatjes ontstaan zijn, moeten deze absoluut behandeld worden.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders