Hoe vaak naar mondhygienist
Hoe vaak naar mondhygienist

Veel mensen bezoeken meerdere keren per jaar hun mondhygiënist voor een controle van de tandvlees en het laten reinigen van het gebit. Maar hoe vaak moet u nu eigenlijk uw gebit laten reinigen? In Amerika is hier een uitgebreid onderzoek naar gedaan. Klik hier om meer te weten te komen over onze mondhygiënisten.

Wat houdt een gebitsreiniging in?

Tijdens een gebitsreiniging zal de mondhygiëniste of de preventie assistent tandplak, tandsteen en ander vuil tussen uw tanden en kiezen verwijderen. Onze behandelaren gebruiken hiervoor meestal een ultrasone reiniger. Uw gebit laten reinigen door een professional is natuurlijk altijd belangrijk voor een goede verzorging van uw mond. Een mondhygiënist kan immers plaatsen bereiken waar u zelf minder goed bij komt. Een gebitsreiniging door een professional is daarom ook van belang om een goede mondgezondheid te houden. Maar niet iedereen hoeft even vaak het gebit laten reinigen.

Onderzoek naar gebitsreiniging door professionals

Wetenschappers van de University of Michigan deden onderzoek naar het effect van het gebit laten reinigen door professionals. Hiervoor bekeken zij gegevens van ruim 5100 volwassenen die 16 jaar lang met regelmaat een tandarts bezochten. De deelnemers hadden geen aandoeningen aan hun tandvlees en zij bezochten één of twee maal per jaar de mondhygiënist voor een gebitsreiniging. De wetenschappers onderzochten het verband tussen het laten reinigen van het gebit, tandverlies en drie risicofactoren.

Risicofactoren en het belang van de mondhygiënist

Uit het onderzoek kwam naar voren dat genetische factoren, roken, en diabetes een risicofactor vormen voor tandvleesproblemen. Eenmaal per jaar het gebit laten reinigen bleek voor deelnemers met deze risicofactoren te weinig. Om een goede mondgezondheid te houden, moeten zij vaker per jaar hun gebit laten reinigen door een mondhygiënist.

Los hiervan is gebleken dat wereldwijd 90% van de mensen te maken hebben met problemen door een slechte mondhygiëne. De problemen variëren van relatief milde aandoeningen als gaatjes en tandvleesontstekingen, tot serieuze problemen als tandbederf en mondkanker. Met een goede mondhygiëne zijn veel van deze problemen te voorkomen, daarom is het ook zo belangrijk dat mensen aandacht besteden aan de verzorging van hun gebit.

Stappen die u zelf kan ondernemen voor een goede mondhygiëne

Mensen denken soms dat een goede gebitsverzorging veel tijd kost en duur is. Dit valt echter heel erg mee. U hebt enkel een tandenborstel, tandpasta, tandenstokers, flossdraad en mondwater nodig. Als u iedere dag:

  • de ruimtes tussen uw tanden schoonmaakt door te stoken en te flossen,
  • uw tanden poetst met een fluoridehoudende tandpasta en
  • uw mond spoelt met mondwater,

dan zorgt u al voor een goede mondhygiëne. Door hier een vast ritueel van te maken, zorgt u voor een goede mondhygiëne. U zult bovendien merken dat een dergelijk vast ritueel maar een paar minuten hoeft te duren.

Hoe vaak het gebit laten reinigen door de mondhygiënist?

Aan de hand van de onderzoeksresultaten kwamen de wetenschappers van de University of Michigan met adviezen wat betreft het laten reinigen van het gebit. Zij stellen dat mensen die één van de risicofactoren hebben, het beste twee keer per jaar het gebit laten reinigen door een mondhygiënist. Bij mensen die twee of drie van de factoren hebben, is het zelfs aan te raden om vaker dan twee keer per jaar te kiezen voor een professionele gebitsreiniging. Heeft u geen tandvleesproblemen en heeft u geen van de risicofactoren, dan kunt u volstaan met één keer per jaar het gebit laten reinigen door uw mondhygiënist.

Wilt u een afspraak maken voor een gebitsreiniging? Of wilt u weten wat de huidige staat is van uw mondgezondheid? Maak dan een afspraak met een van onze specialisten.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders