aspiratiepneumonie
aspiratie-pneumonie

Aspiratiepneumonie is een ernstige longaandoening die onder ouderen met een kwetsbare gezondheid helaas vaak voorkomt. Uit onderzoek is gebleken dat een slechte mondgezondheid en slikproblemen een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening.

Aspiratiepneumonie

Aspiratiepneumonie is een longontsteking die ontstaat als gevolg van het inademen van materiaal uit de maag of de mond. Meestal gaat het hierbij om voedsel of drinken, maar het kan ook om pus, bloed of braaksel gaan. De laatste drie willen nog wel eens voorkomen bij iemand die onder narcose is geweest. Maar over het algemeen ontstaat aspiratiepneumonie bij ouderen, doordat hun slikreflex zwakker is geworden. Een slechte slikreflex kan ook ontstaan bij gedeeltelijke verlamming, na bijvoorbeeld een beroerte.

Slikproblemen

Zoals gezegd zijn het over het algemeen vooral ouderen die last hebben van slikproblemen. Uit onderzoek van logopedisten is gebleken dat 21 procent van de verpleeghuisbewoners last heeft van slikproblemen. Dit betekent dat zij ook allemaal een verhoogd risico hebben op aspiratiepneumonie.

Mondgezondheid

Ook een slechte mondgezondheid kan bijdragen aan het oplopen van aspiratiepneumonie. Als het gebit niet goed schoon gehouden wordt en er etensresten achterblijven, wordt de kans een stuk groter dat men per ongeluk materiaal in de longen krijgt. Bovendien lijden ontstekingen in de mond tot een slechtere weerstand, waardoor de longen minder kracht hebben om de aspiratiepneumonie tegen te werken.

Voorkom problemen

Wilt u aspiratiepneumonie voorkomen, dan is het dus belangrijk om slikproblemen te verhelpen. Een logopedist kan hierbij helpen. Ook het verbeteren van de mondgezondheid is van belang. Hebt u moeite met het goed schoonmaken van uw gebit, vraag dan een van onze mondhygiënisten in Amsterdam of Zaandam om u instructies hiervoor te geven.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders