Hoe gezond is het om te lachen?
Hoe gezond is het om te lachen?

We kennen allemaal het spreekwoord ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. Maar in hoeverre klopt dit eigenlijk? Hoe gezond is het eigenlijk om te lachen? Wat is het effect van een glimlach op onze (mond)gezondheid en heeft een goed gebit wel een substantiële bijdrage aan een goede gezondheid? Gezondheid is namelijk niet alleen gerelateerd aan het eetpatroon en hoeveel iemand sport, maar een goede gezondheid is ook afhankelijk van de gesteldheid van het lichaam, waaronder het gebit, en de emoties die daarbij vrijkomen.

Lachen, een natuurlijke pijnstiller

Dat wij lachen omdat we blij zijn, klinkt logisch. Maar de relatie tussen lachen en blij zijn, is voornamelijk te vergelijken met de kip en het ei. Zo lachen wij wanneer we blij zijn, maar worden we ook blijer door te lachen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat er bij het lachen een stofje vrijkomt genaamd ‘endorfine’, ook wel een feel-good hormoon genoemd. Dit ontspant niet alleen het lichaam, maar verlaagt je hartslag en bloeddruk wat belangrijk is voor een gezond hart. Endorfine is ook een soort pijnstiller en is 100% natuurlijk en zonder bijwerkingen.

Lachen en gezondheid voor het hart

Lachen beschermt het hart, verbetert de functies van de bloedaderen en heeft een positief effect op de bloedstroom. Dit laatste beschermt u beter tegen een hartaanval en andere hart- en vaatziekten. Een van de onderliggende redenen hiervoor is ook dat lachen het stressniveau aanzienlijk vermindert.

Heeft u gebitsproblemen of is er een andere reden dat u het lachen liever vermijdt? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen om te kijken wat wij hierin voor u kunnen betekenen.

Neem contact op

Verbeter je immuunsysteem met een lach

De effecten van endorfine kunnen een positief effect hebben op de lange termijn wanneer we een gewoonte maken om te lachen. Ons lichaam wordt namelijk veerkrachtiger om ziektes te bestrijden. Zelfs de kansen op het krijgen van kanker worden verlaagd. Lachen verlaagt namelijk het aantal stresshormonen en vermeerdert de immuun cellen en antilichamen waardoor de weerstand wordt verhoogd. Een vrij simpele en efficiënte manier dus om je immuunsysteem te versterken.

Meer lachen, langer leven

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen een lachend gezicht als jonger en aantrekkelijker beschouwen dan een gezicht dat niet lacht. Maar wist u bijvoorbeeld ook dat lachen aanstekelijk is? Een deel in de hersenen zorgt voor deze automatische reflex. Wanneer u dus glimlacht naar iemand, dan is de kans groot dat die persoon mee lacht. Deze connectie wekt positieve gevoelens op en maakt jullie beide aantrekkelijker wat de kansen tot een langer en gezond leven vergroot.

Wees dus niet bang om te lachen!

Verschillende onderzoeken hebben dus uitgewezen dat lachen kan leiden tot een betere gezondheid. Lachen kan zelfs de duur van het leven verlengen. Het spreekwoord ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’ gaat tot zekere mate dus wel op. Jammer genoeg zijn er ook mensen die bewust niet lachen vanwege de gesteldheid van hun tanden, waardoor zij de bovengenoemde positieve effecten dus mislopen. Het is daarom dus belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het gebit. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om een verwaarloosd gebit zo goed als nieuw te maken, zoals een gebitsrenovatie.

Heeft u gebitsproblemen of is er een andere reden dat u het lachen liever vermijdt? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen om te kijken wat wij hierin voor u kunnen betekenen. DentalZorg biedt voor elke situatie een passende oplossing.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders