Beste poetstechniek

In andere blogs hebben wij uitgelegd dat het belangrijk is om een goede tandenborstel te gebruiken tijdens het tanden poetsen. Maar een goede tandenborstel is natuurlijk nauwelijks van waarde als u niet op de goede manier poetst. Wat is nu de beste manier van tandenpoetsen? En welke producten zijn er die het poetsen kunnen verbeteren?

Beste poetstechnieken op een rijtje gezet

Brits onderzoek

Onderzoekers uit Engeland hebben onderzocht welke manier van tandenpoetsen in tien verschillende landen aanbevolen wordt. Ook keken ze naar de adviezen wat betreft het aantal keren dat er gepoetst dient te worden en hoe lang men moet poetsen. Uit hun onderzoek trokken zij de conclusie dat er veel verwarring en onduidelijkheid bestaat op het gebied van de beste manier van tandenpoetsen. Niet alleen werden er in de tien landen verschillende adviezen gegeven wat betreft de manier van tandenpoetsen, maar ook over de frequentie en de poetsduur. Sommige adviezen spreken elkaar tegen, wat het voor zowel tandartsen als patiënten lastig maakt om te bepalen wat de beste manier is om de tanden te poetsen. Er is dus meer onderzoek nodig naar de effecten van bepaalde poetstechnieken, om zo tot goede adviezen wat betreft het tandenpoetsen te kunnen komen.

Beter tanden poetsen met moderne technologie

Iedereen weet dat twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen erg belangrijk is voor de gezondheid van het gebit. Toch lukt het veel mensen niet om dit te halen en de mensen die wel twee keer per dag tandenpoetsen, blijken dit niet altijd effectief genoeg te doen. Moderne technologie kan u helpen bij beter en effectiever tandenpoetsen.

Elektrisch tandenpoetsen

Een eerste stap op weg naar een schoner gebit en beter tandenpoetsen, is de aanschaf van een goede elektrische tandenborstel. Uit veel onderzoeken wordt keer op keer duidelijk dat elektrisch tandenpoetsen vele malen effectiever is dan handmatig tandenpoetsen. Toch gebruikt nog driekwart van de mensen een gewone handtandenborstel. Door over te stappen naar elektrisch tandenpoetsen kunt u dus al een flinke winst voor uw gebit behalen.

Slim tandenpoetsen

Veel elektrische tandenborstels zijn tegenwoordig uitgerust met verschillende snufjes die het voor u gemakkelijker maken om goed te tandenpoetsen. Zo geven ze bijvoorbeeld met een seintje aan wanneer u een ander deel van uw gebit moet gaan poetsen of wanneer u lang genoeg gepoetst hebt. Daarnaast ontwikkelde Oral-B ook de smartserie: elektrische tandenborstels met een smartguide. Dit apparaatje staat in verbinding met de borstel en geeft bijvoorbeeld aan welk gedeelte er gepoetst moet worden en of er niet te hard gedrukt wordt met de borstel tijdens het tandenpoetsen.

Smartphone

Om het tandenpoetsen nog effectiever te maken en daarnaast ook nog eens een stuk interessanter en leuker, komt Oral B binnenkort met een speciale elektrische tandenborstel die via bluetooth verbinding kan maken met een smartphone. Door de bijbehorende app te downloaden, krijgen gebruikers inzicht in de manier waarop ze tandenpoetsen en hoe ze beter kunnen tandenpoetsen. De resultaten kunnen ze aan hun tandarts laten zien. Het grote voordeel van de app is dat deze te personaliseren is. Zo kan er aangegeven worden welke delen van het gebit bijvoorbeeld extra lang gepoetst moeten worden. Met de smartguide en gewone elektrische borstels waren dit soort zaken niet mogelijk. Bovendien biedt de app leuke extra’s, zoals trofeeën voor het behalen van bepaalde doelstellingen. Zo kunt u in overleg met uw tandarts bepalen hoe u nog beter kunt tandenpoetsen om uw gebit zo gezond mogelijk te houden.

Ons advies

U schiet als patiënt natuurlijk weinig op met het feit dat het erg onduidelijk is wat de beste manier is van tandenpoetsen. U wilt weten of u op-en-neer, in kleine cirkeltjes of heen-en-weer moet poetsen. Daarnaast wilt u natuurlijk ook graag weten hoe vaak en hoe lang u moet tandenpoetsen. Het beste kunt u hiervoor advies vragen aan uw eigen tandarts. Deze ziet immers regelmatig uw gebit en weet in wat voor staat het is. Uw tandarts kan u daarom ook goed vertellen of het werkt wat u nu doet en zo niet, wat u anders zou kunnen doen tijdens het tandenpoetsen.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

  Contactformulier

  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

  Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


  Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
  JaNee

  Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
  via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders