tandbederf

Geen enkel lichaamsdeel functioneert compleet zelfstandig en uw gebit is hierop geen uitzondering. Tandbederf kan worden veroorzaakt door veel meer dan alleen slechte mondhygiëne. Tandbederf is vaak een symptoom of waarschuwing van een groter probleem dat niet alleen in mond hoeft plaats te vinden. Er zijn namelijk veel voorkomende ziektes die tandbederf kunnen veroorzaken.

Wanneer u bij de tandarts komt voor uw halfjaarlijks bezoek moet niet alleen naar uw gebit gekeken worden. Uw levensstijl en medische geschiedenis zijn net zo belangrijk om door te nemen. Het gehele plaatje kan ons veel beter vertellen wat u aan mondzorg nodig heeft.

De mond is een toegang naar de rest van het lichaam en zal vaak waarschuwingssignalen vertonen dat er iets groters aan de hand is. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van ziekten die vaak tandbederf veroorzaken. Als u aan een van deze aandoeningen lijdt, bespreek dit dan bij uw volgende afspraak met uw tandarts.

Extra zorg voor uw tanden bij diabetes

Diabetes heeft misschien wel de belangrijkste oorzaak-gevolg relatie met tandbederf, ongeacht welke diabetes type I of type II u heeft. De bloedsuikerspiegel in uw lichaam is verhoogd vanwege verlaagde insulinespiegels. Dit heeft invloed op veel delen van het lichaam en de mond maakt daar een groot deel van uit.

Lees meer over gebitsproblemen door diabetes

Auto-immuun ziektes

Auto-immuunziektes zijn ziekten waarbij het lichaam niet alleen schadelijke cellen maar ook gezonde cellen aanvalt. Dit kan van alles zijn, van grote orgaansystemen, zoals de nieren, tot kleinere organen en delen van het lichaam zoals speekselklieren. Veel van deze ziektes hebben enige invloed op de mond, maar degene die het meest direct verband houdt met de mondgezondheid is het syndroom van Sjögren.

Sjögren’s vermindert de hoeveelheid speeksel dat de mond produceert, wat dezelfde effecten kan veroorzaken als bij diabetes. In extreme gevallen produceren patiënten mogelijk helemaal geen speeksel. Mensen met Sjögren’s moeten mogelijk vaker dan twee keer per jaar naar de tandarts gaan om tandbederf in de gaten te houden als gevolg van verminderde speekselproductie. Er zijn ook zuigtabletten, mondspoelingen en andere producten die de speekselproductie kunnen helpen verhogen en de symptomen van dag tot dag kunnen beheersen.

Anorexia en boulimia

Anorexia en boulimia zijn ernstige eetstoornissen. Ze komen voor wanneer mannen of vrouwen een extreme angst hebben om overgewicht te krijgen en daardoor minder eten of daardoor braken.

Beide aandoeningen hebben gevolgen voor de tanden omdat het lichaam niet de mineralen, vitamines, eiwitten en andere voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om een goede mondgezondheid te behouden en tandbederf te voorkomen. Wanneer mensen met anorexia eten, hebben ze de neiging om te vullen met suikerachtig, zout, ongezond voedsel dat slecht is voor je tanden.

Bovendien kan een persoon die bulimisch is aan de hand van grote eetbuien te eten en vervolgens over te geven. Wanneer dit gebeurt, eten de zuren die uw voedsel afbreken weg bij het tandglazuur, wat na verloop van tijd tot verval leidt. Andere effecten van boulimie zijn slechte adem, gezwollen klieren en tanden die versleten lijken te zijn.

In dit artikel hebben wij slechts een aantal voorbeelden uitgelegd die zorgen voor tandbederf. Daarom is het belangrijk dat uw volledig medisch dossier gedeeld wordt met de tandarts. Op die manier kan de tandarts de beste mondzorg verlenen die bij uw situatie past.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders