Als ouders is het uw taak om ervoor te zorgen dat het gebit van uw kind goed gereinigd wordt, vooral jongere kinderen kunnen dit immers nog niet zelf. Het kan erg lastig zijn om dit te doen, in een eerder blog gaven we u al een aantal tips hoe u dit het beste aan kunt pakken. Heeft uw kindje een vorm van schisis, dan kan de mondverzorging nog een stuk lastiger zijn.

Wat is schisis?
Bij veel mensen is de term hazenlip beter bekend dan de term schisis. Maar onder deze medische term valt meer dan alleen een gespleten bovenlip. Schisis kan ook duiden op een spleet in de bovenkaak of in het gehemelte. Ook is het mogelijk dat de spleet zich in twee of alle drie hiervoor genoemde lichaamsdelen bevindt.

Mondverzorging bij schisis
Gelukkig kan er tegenwoordig met operaties veel hersteld worden aan een schisis. Maar niet alles kan al heel jong hersteld worden en soms kan de schisis ook niet in een keer opgelost worden. U kunt zich voorstellen dat de mondverzorging een stuk lastiger is als er rekening moet worden gehouden met een gespleten bovenkaak, gehemelte en/of bovenlip.

Informatiepakket
Om ouders en kinderen te helpen met de mondverzorging, heeft het Schisisteam Friesland een speciaal informatiepakket ontwikkeld. Deze informatie is gegoten in een filmpje, een folder en een voorleesboek. Dit is niet alleen interessant en relevant voor ouders die een kind hebben met schisis en voor de kinderen zelf, maar ook voor klasgenoten kan het boekje interessant en nuttig zijn. Het biedt hen meer inzicht in het probleem van het hebben van schisis en leert hen tegelijkertijd ook meer over een goede mondverzorging. Het boekje is geschreven door Astrid Kuiper en heeft de titel ‘Silke bij de tandenpoetsjuf’.