Nederlanders eten te veel snoep
Nederlanders eten te veel snoep

Snoepjes en snacks voor onderweg, zomerfeestjes, vaker uiteten, een koude frisdrank met ijsblokjes tegen de hitte en lekkere ijsjes. In de vakantie geven wij hier allemaal wel aan toe. En waarom niet? Het is tenslotte vakantie.

Uit een brits onderzoek is gebleken dat de consumptie van suikers tijdens de zomervakantie vijf keer meer is dan buiten de zomervakantie. Hierbij bleek dat ijsjes en suikerhoudende dranken de grootste boosdoeners zijn. Des te meer reden er is om de zomervakantie af te sluiten met een bezoek aan de tandarts voor een controle, zodat je weer met een stralend gebit het nieuwe schooljaar in kan of je collega’s kan ontmoeten.

Laten we eens kijken naar de grootste tandkillers tijdens de vakantie.

Meer snacken uit verveling

In het brits onderzoek hebben een op de vijf ouders aangegeven dat hun kind meer snackt tijdens de zomervakantie uit verveling. Daarbij komt ook nog dat een derde van de ouders hun kinderen sneller trakteert op suikerhoudende dranken en etenswaren gedurende de zomervakantie. En daar komt nog bij dat de meerderheid van de kinderen het sneller vergeet om hun tanden te poetsen vanwege de verandering in hun routine. Ons gebit heeft tijdens de vakanties dus best veel te verduren.

Soortgelijke patronen zijn volgens het blad ‘the Conversation’ ook bij volwassen terug te vinden. Herken je dit patroon en wil je een adviesgesprek met de tandarts? Neem dan contact met ons op om een controle afspraak in te plannen.

 

Wat zijn de grootste tandbedervers tijdens de vakantie?

  • Voedsel met hoog suikergehalte: zoals gesuikerde ontbijtgranen
  • Plakkering voedsel: zoals gummyberen, snoepjes en zelfs gedroogd fruit. Deze plakkerige voedingsmiddelen hebben de neiging langer op de tanden te zitten, waardoor de bacteriën extra tijd hebben om meer schade aan te richten.
  • Harde snoep: Dit soort snoep brengt eerst wat tijd door in de mond voordat het wordt doorgeslikt. Denk bijvoorbeeld aan lolly’s, zuurtjes en hoestdropjes. Deze boosdoeners zorgen ervoor dat de suiker in de mond blijft hangen, waardoor het de tanden kan aantasten.
  • Zetmeel houdende voedselwaren: zoals patat, crackers en wit brood. Dit soort voedsel komt gemakkelijk tussen de tanden en kunnen bij nalatigheid een poosje blijven zitten. Op den duur zet de speeksel dit om naar suikers.
  • Zure dranken en voedselwaren: zoals frisdranken, fruitsappen en citrusvruchten. Deze zuren verslinden het tandglazuur welke juist ter bescherming dient van de tand.
  • Ijsblokjes: ijskoude ijsblokjes in je drankje om verkoeling te krijgen tijdens een hete zomerdag. In principe is hier niets mis mee, maar vaak wordt er nog op de ijsblokjes nagekauwd. Dit is niet verstandig om te doen. Ijsklontjes zijn hard en door er op te bijten met je tanden ontstaat er een wrijving die niet goed is voor je tanden. Deze wrijving kan zelfs leiden tot slijtage en overgevoeligheid. Het verschil tussen warm en koud kan ook leiden tot scheurtjes in de tand. Het is daarom aangeraden om niet op de overgebleven ijsblokjes te bijten.
  • Dehydratie: Uitdroging tijdens een warme periode is niet ondenkbaar. De drang naar suiker lijkt dan toe te nemen. Echter, ‘het verlangen naar suiker’ kan eigenlijk gewoon een teken van dorst zijn. Uitdroging maakt het moeilijk voor onze lever om glycogeen, een opslagvorm van suiker, af te breken en als brandstof te gebruiken. Met het drinken van voldoende water kan dit voorkomen worden.

 

Beste tijd voor een tandarts bezoek is na de vakantie

Eerder hebben wij het belang van regelmatige periodieke controles benadrukt in een van onze blogs. Regelmatige tandartsbezoeken moeten eventuele bedreigingen voor uw tanden en tandvlees aan het licht brengen. Na een periode waarin onze suikerconsumptie op zijn piek is geweest, is het daarom nog belangrijker en verstandiger om naar de tandarts te gaan. Zo weet je zeker dat je met een gezond gebit weer naar school of werk toe kan.

Nyree Whitely, klinisch groepsdirecteur van een tandheelkundige belangenorganisatie, die opdracht gaf tot de peiling in het eerdergenoemde Brits onderzoek geeft aan: “Na een lange periode van verhoogde suikerinname zijn de zomervakanties een van de meest vitale tijden van het jaar om naar de tandarts te gaan voor een controle”. Een mondreiniging behandeling is een goede optie en is zo gebeurd met optimaal resultaat.

Heb je het gevoel dat je uitbundige zomervakantie je mondgezondheid weleens aangetast kan hebben? Of wil je gewoon met een gezond gebit weer op school of op het werk verschijnen? Neem dan contact met ons op en plan een afspraak in.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders