Corona gevolgen mondgezondheid

Het is geen geheim dat COVID-19 (Corona) de manier waarop we leven heeft veranderd. Onze dagelijkse schema’s zijn verstoord, de stress die we ervaren is heel reëel en er lijkt nog geen einde in zicht te zijn. Veel van ons zullen steeds meer thuis gaan werken en zich moeten aanpassen aan nieuwe routines. Deze veranderingen hebben zowel emotioneel als fysiek hun tol geëist. Door de toename van stress en onregelmatigheden wordt de kans op een slechtere mondgezondheid steeds groter.

Gevallen van tandtrauma (verwonding van de tanden of weefsels die de tanden ondersteunen), kaakgewrichtsklachten en slijtage in het gebit als gevolg van stress namen toe aan het begin van COVID-19 in april en mei en liepen daarna iets terug tijdens de zomer. Het aantal gevallen neemt echter weer toe: kinderen gaan weer naar school en ouders werken eraan om ze gefocust te houden terwijl ze kampen met hun eigen werkdruk en onregelmatigheden.

Gebarsten tanden door stress

Wij komen patiënten tegen met pijn in het hele gebit in plaats van een specifiek gebied. De meeste van deze patiënten hebben geen tekenen van tandbederf of andere aandoeningen. De kans is heel aannemelijk dat zij ’s nachts, overdag of allebei, hun tanden op elkaar klemmen en tandenknarsen. Als wij het vermoeden hebben dat dit het geval is, voeren wij een onderzoek uit om te kijken welk gebied pijnlijk en overgevoelig is.

Een voorbeeld is dat een patiënt pijn en overgevoeligheid had in slechts 1 tand. De tand is middels extractie eruit getrokken en viel gelijk uit elkaar in twee stukken. De tand bezorgde zoveel pijn door een microscopisch kleine spleet in de tand, waardoor hij bij extractie in tweeën brak. Soms zijn de scheurtjes namelijk niet zichtbaar met het blote oog, zoals blijkt uit het verhaal van bovenstaande patiënt.

Tandpijn door klemmen en slijpen

Een ander voorbeeld is dat de tanden aan één kant pijn doen, zonder tekenen van tandbederf. Als blijkt dat de pijn in de ochtend erger is, is dat een teken van klemmen en knarsen tijdens het slapen. Om de tand of kies zit tandweefsel of een web van vezels (ligamenten) die de tanden en kiezen vasthouden in de kaak. Als de hele nacht de kaak op elkaar geklemd wordt, worden deze ligamenten overbelast. Het gevolg is dat de tanden overdag zeer overgevoelig zijn, bijvoorbeeld tijdens het eten en drinken.

Een ander voorkomend serieuze klacht dat ontstaat is chronische overbelasting van de kauwspieren en/of hoofdhals gebied.  Patiënten kunnen dan erge hoofd- en aangezichtspijnen ontwikkelen met uitstraling naar de tanden en kiezen die “lijken “pijn te doen. In de mond kan er ook veel zichtbaar zijn van bij meer dan 2 kiezen afgebroken knobbels. Dit komt door overbelasting ten gevolge van klemmen en knarsen.

Er zijn ook patiënten die overdag juist klemmen. Deze mensen zijn dan wakker, maar hebben het niet door dat ze klemmen( druk zetten op de kauwspieren). Dit geeft pijn aan de spieren van het aangezicht.  Men moet zich  hiervan bewust zijn en op dit gedrag letten. In zulke gevallen kan een mondbeschermer een oplossing zijn om de belasting van de tanden, ligamenten en spieren te verlichten. 

Ontstoken tandvlees

Tijdens corona zien tandartsen met enige regelmaat patiënten die nooit tandvlees klachten hadden met pijnlijk ontstoken tandvlees. Dit tijdperk is zeer hectisch en stressvol. Stress brengt verschillende ontstekingsmechanismen in het lichaam tot stand waaronder dit al gauw in de mond te merken is. De zogenaamde “stressmonden”. Het tandvlees gaat sneller bloeden en doet dan ook pijn. Er is nu nog geen wetenschap op, maar veel meer vrouwen hebben zich gemeld met deze acute tandvlees klachten. Een goede begeleiding van de tandarts en mondhygiënist kan deze tandvlees problemen verhelpen; en ook voorkomen dat dit chronisch wordt.

Merkt u zelf dat u last heeft van pijnlijke bloedende tandvlees, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met uw tandarts.

Een ander eetpatroon tijdens de Coronacrisis

Veranderingen in uw eetpatroon, bijvoorbeeld het meer nuttigen van meer junkfood en frisdrank kan leiden tot problemen met uw mondgezondheid. Daarom is het erg belangrijk dat u hier aandacht aan besteedt en zorgt voor een goede voedingspatroon.

Het immuunsysteem heeft de ondersteuning van veel voedingsstoffen nodig. Het wordt aanbevolen om verschillende voedingsmiddelen te consumeren voor een gezond en uitgebalanceerd dieet. Hierbij kunt u denken aan volle granen, peulvruchten, groenten, fruit, noten en eiwitten van dierlijke oorsprong.

Hoe onderhoud ik mijn gebit tijdens COVID-19?

Hier zijn een paar tips om te helpen:

  • Was uw handen ten minste 30 seconden voor en na elke persoonlijke zorg.
  • Poets minstens twee keer per dag met een fluoride tandpasta, zorg ervoor dat u ook de moeilijk bereikbare plekken bereikt.
  • Flos één keer per dag, dit helpt bacteriën en tandplak te verwijderen op plaatsen waar de tandenborstel niet bij kan.
  • Eet een uitgebalanceerd dieet, beperk plakkerige, suikerachtige snacks zoals cake en koekjes.
  • Beperk de frequentie van tussendoortjes, frequent snacken verhoogt het risico op gaatjes.
  • Beperk suikerhoudende dranken, frisdrank en vruchtensappen kunnen tandoppervlaktes beschadigen.
  • Drink veel water, drink water bij en tussen de maaltijden.
  • Vermijd roken, roken beperkt de bloedstroom naar uw mond, waardoor bacteriën gemakkelijker kunnen groeien.
  • Let op dat er dus over de dag heen maximaal 7 eet momenten zijn.
Nicola-landscape

Is het veilig om tijdens COVID-19 naar de tandarts te gaan?

COVID-19 heeft een groot effect op ons leven en op de manier waarop wij bepaalde plekken bezoeken of juist vermijden. Hoewel er bepaalde plaatsen zijn die u wellicht niet mag bezoeken, is de tandarts daar niet een van. Onze tandartspraktijken nemen strikte voorzorgsmaatregelen om u en ons personeel te beschermen, zodat u de tandheelkundige zorg kunt krijgen die u nodig heeft.

Bent u op dit moment nog steeds ongerust over het bezoeken van de tandarts? Lees ons artikel over de voorzorgsmaatregelen die wij hebben getroffen.

Bekijk het artikel over onze voorzorgsmaatregelen hier.

Heeft u pijn aan uw gebit of een andere dringende vraag?

Bij pijn aan uw gebit kunt u beter naar uw tandarts gaan in plaats van te wachten. Hoe eerder de pijn verholpen kan worden, hoe sneller u zich weer beter zal voelen. Bij je te lang wachten is de kans groot dat de pijn zal toenemen en verergeren. Dit kan soms leiden tot een duurdere behandeling dan wanneer er meteen een bezoek was gebracht aan de tandarts.

Bij DentalZorg kunt u in Amsterdam Noord en in Zaandam terecht voor reguliere afspraken, maar ook voor spoedgevallen. Wij hebben alle specialisten onder een dak en wij zullen altijd ons best doen dat u zo spoedig en adequaat mogelijk geholpen kan worden. DentalZorg is dé zorg voor uw mond.

Neem contact op voor het maken van een afspraak.

Vind je dit artikel interessant? Like en deel het met anderen!

Gerelateerde artikelen

    Contactformulier

    Wilt u een afspraak maken of meer informatie over (de kosten van) een van onze behandelingen? Vult u dan het contactformulier in. Ons streven is om u dezelfde dag nog terug te bellen of te mailen.

    Klik hier om u zich in te schrijven als nieuwe patiënt


    Mogen wij u via WhatsApp benaderen? (verplicht)
    JaNee

    Hoe heeft u ons gevonden? (verplicht)
    via Googlevia FacebookIk ben al patiëntMond-tot-mondAnders